foto: unsplash.com
15 000 eiro par latvisku domēna vārdu? Brīdina par "domēnu skvoteru" aktivizēšanos
NIC aicina uzņēmējus būt vērīgiem un reģistrēt savas mājaslapas nosaukuma latvisko versiju pirms to ir paspējis izdarīt kāds cits.
Sabiedrība
2021. gada 16. septembris, 07:47

15 000 eiro par latvisku domēna vārdu? Brīdina par "domēnu skvoteru" aktivizēšanos

Jauns.lv

NIC “.lv”domēna reģistrs brīdina, ka ir aktivizējušies "domēnu skvoteri", kuri reģistrē zināmu zīmolu un uzņēmumu mājaslapu nosaukumu latvisko versiju un mēģina to pārdot otrreizējā tirgū.

Pēdējā gada laikā dubultojiesto domēna vārdu skaits, kuros izmantoti latviešu valodas burti ar diakritiskajām zīmēm, piemēram, “tūdaliņ.lv”, jeb latviskie domēna vārdi. Turklāt interesi izrāda ne tikai uzņēmēji, bet arītā sauktie “domēnu skvoteri”. Ja latviskie domēna vārdi primāri maksā EUR 8,47 (ieskaitot PVN), tad otrreizējā tirgus cenas svārstās no EUR 500 līdz pat EUR 15 000 un vairāk.

“Aicinām uzņēmējus būt vērīgiem un reģistrēt savas mājaslapas nosaukuma latvisko versiju pirms to ir paspējis izdarīt kāds cits,“ uzsver NIC ārējo attiecību speciāliste Dana Ludviga.

Domēna vārdi, kuros izmantotas no pierastā latīņu alfabēta atšķirīgas rakstu zīmes, piemēram, tūdaliņ.lv, пример.рф vai 例如.中国, sen vairs nav nekāds jaunums. Uz šo mirkli pasaulē ir reģistrēti jau 8,3 miljoni šādu domēna vārdu.

Domēnā “.lv” vārdus latviešu valodā var reģistrēt jau kopš 2004. gada. Latvijā uzņēmēji latvisko mājaslapas nosaukumu kā primāro izmanto ļoti reti. Latviskie domēna vārdi tiek reģistrēti pārsvarā zīmola aizsardzībai un mārketinga nolūkiem.

Reklamējot savu mājaslapu, uzņēmumi bieži vien izmanto latviskos domēna vārdus pat tad, ja tos nemaz nav reģistrējuši! Radio reklāmā vai reklāmas materiālos “tūdaliņ.lv” izklausās un izskatās daudz labāk un saprotamāk nekā “tudalin.lv”. Šādā gadījumā uzņēmums patiesībā reklamē to, kas viņam nemaz nepieder. To var brīvi reģistrēt un izmantot arī kāds cits.

Atgādinām, ka domēna vārds ir digitālās klātbūtnes pamats, kas veido uzņēmuma, zīmola vai projekta digitālo identitāti. Aicinām par to rūpēties laikus un atbildīgi, neļaujot citam izmantot jūsu veidoto tēlu un reputāciju sava labuma gūšanai.

NIC – Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta, Tīkla risinājumu daļa kopš 1993. gada ir Latvijas augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra uzturētājs. NIC mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu un stabilu .lv domēna darbību un pieejamību atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.