foto: LETA
Zagļi Rīgā izmanto iemidzinošu gāzi un tālruņu slāpētājus, apgalvo bijušais ministrs
Sabiedrība
2021. gada 3. septembris, 20:24

Zagļi Rīgā izmanto iemidzinošu gāzi un tālruņu slāpētājus, apgalvo bijušais ministrs

Jauns.lv

“Pēdējie notikumi mājokļu aplaupīšanā Latvijā ir ļoti satraucoši, jo profesionālie zagļi, aplaupot īpašumus, sāk izmantot modernās tehnoloģijas. Pirms pāris dienām kādā prestižā Rīgas rajonā divas dienas pēc kārtas zagļi mēģināja aplaupīt kādu privātmāju, izmantojot pat mobilā telefona signāla slāpēšanas ierīces un iemidzinošo gāzi, lai šo darbiņu veiktu,” satraukts par drošību RīgaTV 24 sacīja bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis.

Gulbis nepiekrīt policijas aicinājumam, ka katram pilsonim pašam jābūt atbildīgam par sava mājokļa drošību, jo iedzīvotājiem nav pieejami speciālie līdzekļi, kas palīdzētu cīnīties pret profesionālajiem zagļiem. Šis darbs pēc viņa pārliecības tomēr ir jāveic policijas darbiniekiem.

Turklāt Gulbis arī uzsver, ka iekārtām, ko izmanto Valsts drošības iestādes, nevajadzētu būt pieejamām sabiedrībai, taču tieši šādas iekārtas, piemēram, kas slāpē mobilā telefona signālus, izmantoja iepriekš minētā zagļu grupa, stāstīja bijušais iekšlietu ministrs. Kā atzīmēja Gulbis, slāpējot šo signālu, cilvēks nespēj vairs piezvanīt ne kaimiņam, ne policijai, ne 112, lai vērstos pēc palīdzības.

“Iekārta tika atrasta dārzā pie mājas, kuru grasījās aplaupīt. Tātad noziedzīgā pasaule izmanto tās pašas tehniskās ierīces, ko izmanto policija,” atzina Gulbis.

Tas, ka šādas ierīces, kuras ir aizliegtas ar likumu, klejo pa Latviju, nav pieļaujams, un policijas darbs ir šo tehniku kontrolēt tāpat kā šaujamieročus, jo tas apdraud mūsu ģimenes,” sacīja Gulbis. “Policijai pēdējais laiks ir sākt izmantot modernās tehnoloģijas, piemēram, dronus, lai noķertu māju un dzīvokļu zagļus, kā to dara citās valstīs.”