foto: Valsts robežsardze
Tulku biedrība nosoda migrantiem palīdzību snieguša tulka iesaistīšanos nelikumībās
Sabiedrība
2021. gada 3. septembris, 14:27

Tulku biedrība nosoda migrantiem palīdzību snieguša tulka iesaistīšanos nelikumībās

Jauns.lv / LETA

Latvijas Tulku un tulkotāju biedrība nosoda darbības, kas saistītas ar likuma un profesionālās ētikas pārkāpumiem, komentējot nesen sākto kriminālprocesu pret kādu tulku par irākiešu apzinātu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā, uzsvēra biedrības valde.

Biedrība gan nav nekādas sīkākas informācijas par augustā atklāto gadījumu, kad Valsts robežsardze konstatēja četrus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu un kuriem nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja kāda persona, kas iepriekš vairākkārtēji sniegusi tulka pakalpojumus. Attiecīgi biedrība nevar komentēt konkrēto situāciju, tostarp izteikt minējumus par iesaistīto pušu motivāciju.

Kā skaidroja organizācijas valde, Tulku un tulkotāju biedrība nav informācijas par līdzīgiem gadījumiem Latvijas jaunāko laiku vēsturē.

Organizācijas valde atzīmēja, ka tulku profesionālās ētikas aspekti mēdz būt apkopoti starptautisko organizāciju publikācijās, kurās arī atspoguļotas grūtības, ar kurām saistīts tulka darbs ar bēgļiem, patvēruma meklētājiem, tai skaitā runāts par dilemmām, arī morālajām, kas var rasties.

Tiesībsargājošās iestādes sākušas kriminālprocesu par irākiešu apzinātu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

6.augustā robežsardze konstatēja četrus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu, savukārt izmeklēšanas laikā robežsargi noskaidroja, ka šos robežpārkāpējus ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja kāda persona.

Minētā persona iepriekš vairākkārtēji sniegusi tulka pakalpojumus Valsts robežsardzes lietvedībā esošajos kriminālprocesos, kuros izmeklēti ar nelegālo migrāciju saistīti noziedzīgi nodarījumi.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šī persona ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja vēl deviņus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši robežu šī gada jūnijā.

Tulkojumu laikā, komunicējot ar noziedzīgajās darbībās iesaistītajām personām, tulks bija iesaistīts transnacionālas organizētās noziedzīgās grupas veiktajās noziedzīgajās darbībās, kas nodrošina Irākas pilsoņiem iespēju nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas-Latvijas robežu.

Pret Irākas pilsoņiem sākts kriminālprocess par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā, savukārt pret tulku - par apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

Tulkam draud brīvības atņemšana līdz četriem gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods.

Patlaban kriminālprocesā tiesības uz aizstāvību ir četrām personām.