foto: Zane Bitere/LETA
Jaunajās pašvaldībās noliek mandātus, darbu pat īsti nesākot
Ar vēlēšanām kā ar kaķi maisā – nevar zināt, vai izvēlētie kandidāti patiešām vēlas darboties domē.
Politika
2021. gada 1. augusts, 05:20

Jaunajās pašvaldībās noliek mandātus, darbu pat īsti nesākot

Kas Jauns Avīze

Vairāki jaunajās pašvaldībās ievēlētie deputāti nolikuši mandātus, darbu pat īsti nesākot, jo devuši priekšroku pagastu pārvaldes vadībai.

Likums Par pašvaldībām aizliedz savienot domes deputāta amatu ar pagasta pārvaldes vadītāja posteni. Madonas novada domē ievēlētais bijušais Cesvaines novada domes priekšsēdētājs Vilnis Špats (Nacionālā apvienība) mandātu nolicis, lai varētu vadīt Cesvaines apvienības pārvaldi.

Paliek Lubānā

Tieši tāpat rīkojies Špata partijas biedrs, bijušais Lubānas novada domes priekšsēdētājs Tālis Salenieks par labu Lubānas apvienības pārvaldei. Viņu vietā nāks Lubānas vidusskolas direktore Iveta Peilāne un Ērgļu autoservisa SIA "Saules serviss" direktors Aivis Masaļskis.

Saldus novada domē par labu Saldus pagasta pārvaldes vadītājas krēslam izlēmusi Ilze Kļava (Nacionālā apvienība). Nākamā rindā ir Kristīne Maslovska, smilšu karjeru racēju SIA "Smuģi" grāmatvede, Brocēnu hokeja kluba valdes priekšsēdētāja, iepriekš Brocēnu deputāte.

Pieviļ vēlētājus

Iespējams, vīlušies ir vēlētāji, kas balsoja par Saldus tūrisma informācijas, kultūras un sporta centra direktori Kristu Vīndedzi (Zaļā partija) un novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāju Gintu Andersoni (Zaļā partija) – arī viņas nolikušas mandātus.

Nākamie ir ugunsdzēsēju vada komandieris Ivars Naumanis un Evija Mame, kura gan arī ir apvienotās Jaunauces un Rubas pārvaldes vadītāja un Vadakstes pagasta pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāja.

Saskaņā ar likumu domes deputāts nedrīkst ieņemt arī konkrētās pašvaldības iestādes vadītāja amatu vai kā administrācijas darbinieks gatavot domes lēmumprojektus, kontrolēt lēmumu izpildi, sniegt padomus pašvaldības amatpersonām.

Zināja, bet kandidēja

Bauskas novadā atkāpusies deputāte Sandra Ķisele (Nacionālā apvienība), lai turpinātu vadīt Īslīces pagasta pārvaldi. Turklāt viņa atzīst, ka pirms vēlēšanām zinājusi par liegumu savienot amatus ievēlēšanas gadījumā. Ķiseles vietā domē varētu nākt bijušās Vecumnieku novada domes deputāts, pūtēju orķestra Skaistkalne vadītājs Jānis Kalniņš.

Balvu novada domē ievēlētais Andris Mežals (Latgales partija) atteicies no mandāta par labu Šķilbēnu pagasta pārvaldes vadītāja amatam. Viņš bija guvis lielu vēlētāju atbalstu, no 18. vietas sarakstā pakāpjoties uz trešo. Nākamā kandidāte uz domi ir bijušās Viļakas novada pašvaldības Klientu apkalpošanas centra konsultante lauksaimniecības jautājumos Anita Kokoreviča.

Priekuļos sašutums

Tikmēr Priekuļu pagasta iedzīvotāji ir sašutuši, ka Cēsu novada dome par viņu pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāju iecēlusi Evitu Šīranti (Nacionālā apvienība), kuru 2019. gada februārī policija apturēja braucam ar dienesta auto 0,94 promiļu reibumā.

Šīrante toreiz atkāpās no Liepas pagasta pārvaldes vadītājas amata. “Šāda pašvaldības rīcība neveicina iedzīvotāju vēlmi doties uz vēlēšanām un grauj iedzīvotāju uzticību vietējai varai. Mūsu acīs viņa ir politiskā ieliktene,” teic kāds Priekuļu iedzīvotājs.

Bijusī Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone (Latvijas attīstībai), kura esot baudījusi vietējo cieņu, esot atstāta bez jebkāda amata.

Cēsu novada Komunikācijas un klientu servisa pārvaldes vecākais komunikācijas speciālists Aleksandrs Abramovs skaidro, ka, izvēloties Šīranti, vērtēti iespējamie reputācijas riski. Secināts, ka 2019. gadā notikušais – braukšana dzērumā ar darba auto – “nav tiešā veidā saistīts ar tiešajiem darba pienākumiem”.