foto: LETA
Aicina nepieļaut leģionāru piemiņai veltītā pieminekļa nojaukšanu Beļģijā
Sabiedrība
2021. gada 13. jūlijs, 23:40

Aicina nepieļaut leģionāru piemiņai veltītā pieminekļa nojaukšanu Beļģijā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA)aicina ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču (JV) nepieļaut leģionāru piemiņai veltītā pieminekļa nojaukšanu Beļģijā, informēja partijā.

LRA ieskatā, Beļģijas pilsētas Zedelgemas pašvaldības iecere nojaukt latviešu leģionāru piemiņai veltīto pieminekli nav pieļaujama. "Pieminekļa nojaukšana liecinātu par Latvijai nedraudzīgu spēku, tostarp Kremļa kontrolētu mediju, regulāri izplatītu nepatiesu naratīvu uzvaru," uzskata partijā.

Viņuprāt, tas ar jaunu jaudu ļautu izplatīt vēsturiskus melus par leģionāriem kā kara noziedzniekiem un Latviju kā valsti, kas atbalstot fašismu.

LRA valde uzskata, ka jautājuma skaidrošanā jāiesaistās augstākajām valsts amatpersonām, tāpēc partijā aicina ārlietu ministru personiski iesaistīties saziņā ar atbildīgajām Beļģijas amatpersonām un nepieļaut pieminekļa nojaukšanu.

LRA valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns norādījis, ka ir jāpieliek visas pūles, lai piemineklis paliktu savā vietā. Tam esot gan vēsturiska, gan mūsu cilvēku piemiņas, gan arī politiska nozīme.

"Pieļaut pieminekļa nojaukšanu nozīmē pieļaut, ka uzvar Latvijas tēlam bīstams vēstījums, kura sekas būs grūti labot pat ilgtermiņā. Ārlietu ministram tas jāapzinās un atbilstoši jārīkojas," paudis Smiltēns, piebilstot, ka neveiksmes gadījumā Latvijas pienākums būtu šo pieminekli nogādāt Latvijā un uzstādīt kādā atbilstošā vietā  galvaspilsētā.