foto: unsplash.com
LMT: Latvijas iedzīvotāju mobilo datu patēriņš ārvalstīs pārsniedzis pirmspandēmijas apmērus
Sabiedrība
2021. gada 12. jūlijs, 13:00

LMT: Latvijas iedzīvotāju mobilo datu patēriņš ārvalstīs pārsniedzis pirmspandēmijas apmērus

Jauns.lv / LETA

Mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) Latvijas klientu mobilo datu patēriņš ārvalstīs šogad jūnijā par 18% pārsniedzis pirmspandēmijas apmērus.

Kompānijā informēja, ka 2021. gada jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, mobilo datu patēriņš ārvalstīs palielinājies par 85%,  bet salīdzinājumā ar 2019. gada jūniju, kad pārvietošanos vēl neietekmēja Covid-19 pandēmija, mobilo datu patēriņš ārvalstīs audzis par 18%.

Kompānijas apkopotie dati liecina, ka populārākie galamērķi, kur Latvijas iedzīvotāji šogad jūnijā lietojuši mobilos datus, ir Vācija, Zviedrija, Lietuva, Nīderlande un Igaunija.

"Covid-19 ir atstājis savu nospiedumu uz telekomunikāciju patērētāju uzvedību gan Latvijā, gan ārpus tās. Attālinātais darba režīms veicinājis pieprasījumu pēc mobilajiem pakalpojumiem arī ārvalstīs, apliecinot, ka nav vairs tik svarīgi, vai cilvēks darbu veic no mājām, vai no jebkuras citas vietas pasaulē. Tāpat pēdējā gada laikā esam piedzīvojuši vairāku industriju atveseļošanos, kas veicinājusi ceļošanu gan privātos, gan profesionālos nolūkos," pauda LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš.

Vienlaikus kompānijā atzīmēja, ka cita situācija ir vērojama LMT ārzemju klientu mobilo datu patēriņa paradumos Latvijā, proti, salīdzinot ar 2019. gada jūniju, šogad jūnijā mobilo datu patēriņš šo klientu vidū ir samazinājies par 36%, lai gan salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu vērojams pieaugums par 6%.

"Kopumā var secināt, ka LMT ārzemju klientu pieprasījums pēc mobilajiem datiem Latvijā pamazām pieaug, kamēr pieprasījums pēc sarunu pakalpojuma turpina samazināties. Analizējot LMT klientu aktivitāti ārzemēs, vērojama līdzīga tendence, taču pieprasījums pēc mobilajiem datiem ārzemēs ir būtiski pieaudzis. Tas ļauj secināt, ka aktīvu Latvijas iedzīvotāju - interneta lietotāju - vidū starptautiskais tūrisms ir atdzīvojies, tomēr pandēmija turpina ietekmēt ārvalstu viesu interesi par Latviju," klāstīja Radziņš.

LMT reģistrēta 1992. gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro. Kompānijas kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% daļu - "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā. "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.

LMT koncerns 2020. gadā strādāja ar 227,506 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,7% mazāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 6% un bija 27,226 miljoni eiro.