foto: Valsts kanceleja.
LPS: pašvaldības ir nozīmīgs sabiedrotais kolektīvās imunitātes nodrošināšanā pret Covid-19
Sabiedrība
2021. gada 16. jūnijs, 11:42

LPS: pašvaldības ir nozīmīgs sabiedrotais kolektīvās imunitātes nodrošināšanā pret Covid-19

Jauns.lv

Viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē to, cik ātri varēs atgriezties ierastajā ikdienā, ir kolektīvās imunitātes panākšana ar iedzīvotāju plaša mēroga vakcinēšanu. Pašvaldības ir nozīmīgs valsts pārvaldes sabiedrotais šī uzdevuma izpildē, norāda Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

LPS norāda, ka pašvaldībām ir jāsaņem precīzi sagatavota, iedzīvotājiem izplatāma informācija, statistikas dati pašvaldību griezumā par iedzīvotāju atsaucību vakcinācijai, kā arī savlaicīgs, pārdomāts un precīzs rīcības plāns, ja ir nepieciešams pašvaldību atbalsts un iesaiste labāku rezultātu sasniegšanā.

Kariņš dodas vizītē uz vakcinācijas centru un secina, ka darbi norit raiti

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš trešdien, 19. maijā, apmeklējot lielo vakcinācijas centru “ATTA centrs” Rīgā, secināja, ka Covid-19 vakcinācijas process norit ...

gallery icon
38

Lai saprastu, kā iesaistīties un palīdzēt, pašvaldības aktualizēja jautājumu par digitālā Covid-19 sertifikāta ieviešanu, tādēļ 15.jūnijā tika organizēta tiešsaistes tikšanās ar Nacionālā Veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļu. Ieviešot digitālo Covid-19 sertifikātu, būtiski ir izglītot iedzīvotājus par to, kā to iegūt un kā rīkoties ar to, īpaši tiem, kuriem nav iespēju pašiem iegūt digitālo sertifikātu. Tā ir joma, kur pašvaldības var noteikti palīdzēt, bet ar svarīgu nosacījumu – atbildīgās valsts pārvaldes iestādes laikus sagatavo un nosūta pašvaldībām visu nepieciešamo informāciju.

Masveida vakcinācijas centrs Daugavpilī, Parādes ielā

gallery icon
12

LPS norāda, ka tieši savlaicīgums ir viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem vakcinācijas projekta īstenotājiem, lai arī pašvaldības iestādes no savas puses savlaicīgi varētu plānot darbus un nākt palīgā ar noteikto uzdevumu īstenošanu. Piemēram, izziņojot, ka pašvaldību pakalpojumu centros iedzīvotājiem tiks sniegta palīdzība digitālā sertifikāta iegūšanā, šo centru darbinieki noteiktajā dienā nebija saņēmuši nedz nepieciešamās atļaujas trešo personu datu apstrādei, nedz arī visu nepieciešamo informāciju. Tikmēr iedzīvotāji, cerot uz palīdzību, plūda uz klientu apkalpošanas centriem, kur darbinieki savu iespēju robežās tomēr centās palīdzēt.

Rīgas pašvaldības vakcinācijas centrs Kongresu namā

Rīgas pašvaldības vakcinācijas centrs Kongresu namā.

gallery icon
15

LPS uzsver, ka valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centri atbalstu iedzīvotājiem varēs nodrošināt tikai tad, kad tiks sakārtotas visas nepieciešamās formalitātes no Nacionālā veselības dienesta puses, un tas notiks pakāpeniski.