Sabiedrība
2021. gada 9. jūnijs, 05:33

Auces komunālie pakalpojumi gadiem ilgi spīdzina pensionāru pāri, viņiem nepieslēdzot ūdeni. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

SIA “Auces komunālie pakalpojumi” jau kopš 2018. gada spīdzinājuši kādu pensionāru pāri - Ivanu un Gaļinu, viņiem dzīvoklī atslēdzot ūdeni par it kā esošu parādu, kas šo gadu laikā pieaudzis no 28 līdz vairākiem simtiem eiro. Tiesa jau pērnā gada februārī nolēma, ka ūdens pensionāriem atslēgts nepamatoti un tas nekavējoši jāpieslēdz. Dienā, kad tiesa nosprieda par labu pensionāriem, mūžībā tika aizsaukts Ivans, nu viņa atraitne viena pati spiesta staipīt smagos ūdens spaiņus no tuvējās upītes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gaļina TV3 raidījumam “Bez Tabu” saka: “Noveda līdz kapam vīru, es turpinu ciest! Viņu nogalināja ar parāda procentiem, kas auga! Viņš nebija parādnieks! Mēs visu pierādījām tiesā! Vīrs vairs nespēja izturēt! Viņam bija infarkts. Viņš stiepa ūdeni spaiņos no upītes. Viņš uzvarēja tiesā. Tā viņš nomira… Trombs plīsa, aizveda uz slimnīcu, bet neizglāba. 27. februārī nomira, un tajā pašā 27. februārī mums piezvanīja advokāts, kurš paziņoja, ka uzvarējis tiesā. Nomira un pat neuzzināja, ka uzvarēja tiesvedību”.

Savukārt sirmgalvei, kurai ūdens pienākas pēc tiesas un taisnības, to kavējas pieslēgt dažādu birokrātisku iemeslu dēļ: tad tiesu izpildītāja, kurai būtu jākontrolē tiesas nolēmuma izpilde, sakās, ka pienācīgi neveic savus pienākumus Covid-19 ierobežojumu dēļ; tad “Auces komunālie pakalpojumi”, kuri, starp citu, nevar pierādīt pensionāru parāda esamību, sakās vēstuli par ūdens pieslēgšanas nepieciešamību saņēmuši “nepareizajā” e-pastā.

Nelikumīgi atslēdz ūdeni

foto: ekrānuzņēmums no video
Otrās grupas invalīde Gaļina, kuras dzīvoklī pirms četriem gadiem vietējais komunālo pakalpojumu uzņēmums nepamatoti atslēdza ūdeni, pēc tā spiesta iet uz tuvējo upīti.

2018. gadā “Auces komunālie pakalpojumi” sirmgalvju pārim, pārmetot parādsaistības, atslēdza ūdeni. Pirms gandrīz teju pusotra gada tiesa lēma, ka pārmetumi par parādsaistībām un ūdens atslēgšana bijusi nepamatota, tāpēc ūdens padeve nekavējoties jāatjauno, tomēr komunālais uzņēmums ignorē tiesas spriedumu un ūdens miteklī nav joprojām.

“Auces komunālie pakalpojumi” pārmeta, ka pensionāru pāris 2012. gadā trīs mēnešus nav samaksājuši par kanalizācijas pakalpojumiem, un tāpēc viņiem ūdens tika atslēgts. Līgumu ar SIA ”Auces komunālie pakalpojumi” Ivans noslēdza 2012. gada augustā. Līdz tam brīdim viņš par komunālajiem pakalpojumiem maksājis pilsētas domē, ko var pierādīt ar čekiem. Bet pensionāru pārim galvenais apvainojums bija par to, ka viņi par kanalizāciju nav maksājuši 2012. gada vasarā, kad viņiem ar “Auces komunāliem pakalpojumiem” vēl nebija nekādu līgumattiecību.

No 2012. gada augusta Ivans godprātīgi maksāja par “Auces komunālo pakalpojumu” saņemtajiem pakalpojumiem, bet ne par triju mēnešu it kā esošo parādu. Līdz 2018. gadam šis parāds no 28 eiro kopā ar iekavējuma soda naudu pieauga līdz 300 eiro un ūdens par nenomaksātu parādu tika atslēgts. Te jāteic, ka komunāluzņēmums arī nevar pierādīt šī parādība esamību, jo visi dokumenti esot “arhivēti”.

Bez ūdens palikušie iesūdzēja tiesā “Auces komunālos pakalpojumus”. Tiesa pirms teju pusotra gada lēma, ka komunālā uzņēmuma pārmetumi ir nepamatoti un ūdens padeves atslēgšana bijusi prettiesiska un lika nekavējoties to atjaunot.

Aizbildinājumi tiesas lēmuma izpildei: pandēmijas ierobežojumi, “nepareizā”e-pasta kastīte

foto: ekrānuzņēmums no video
Dzeramā ūdens pudeles jau vairākus gadus ir Gaļinas viesistabas neatņemams “aksesuārs”.

Tomēr Gaļina joprojām nes smagus spaiņus, kuros ūdeni tualetes satura noskalošanai iesmeļ no piemājas upītes. Bet dzeramo ūdeni viņai palīdz sagādāt bērni. Ar to piepildītie daudzie trauki novietoti dzīvoklī. Viņa arī uzrāda vairākas vietas miteklī, kurās iemeties pamatīgs pelējums, kas radies, jo arī radiatoros gadiem ilgi nav plūdis ūdens, vēsta “Bez Tabu”.

“Auces komunālo pakalpojumu” valdes priekšsēdētāja Solvita Vilčinska stāsta, ka pēc tiesas lēmuma un Gaļinas pieprasījuma uzņēmums bijis ar mieru uzreiz atjaunot ūdens padevi, tomēr sieviete atteikusies parakstīt līgumu ar uzņēmumu. Gaļina gan norāda, ka līgumu atteikusies parakstīt tādēļ, ka uzņēmums no viņas pieprasot samaksu par pakalpojuma atjaunošanu. Viņa nav ar mieru maksāt ne centa, ja reiz tiesa lēmusi, ka ūdens atslēgšana bijusi prettiesiska.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Zvērinātā tiesu izpildītāja Andžela Klaģe, kurai uzticēts gādāt, lai tiesas lemtais konkrētajā lietā īstenotos dzīvē, stāsta, ka viņa par konkrētā tiesas sprieduma izpildi sākusi gādāt pagājušā gada decembrī, kad Gaļina iesniedza viņai apliecinājumu, ka pārņēmusi nelaiķa vīra tiesības pār īpašumu. Klaģei tolaik bija jāierodas īpašumā un jākonstatē, vai komunālais uzņēmums pilda tiesas lemto.

Tomēr, ņemot vērā Covid-19 pandēmiju un valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, vizīti īpašumā nācās atlikt uz vēlāku laiku. Klaģe gan uzsver, ka jau tolaik rakstveidā darīja zināmu uzņēmumam, ka tiesas spriedums jāpilda, un informēja, ka ūdens padeves atjaunošanas faktu ieradīsies pārbaudīt, Covid-19 infekcijas izplatībai mazinoties.

Bet “Auces komunālie pakalpojumu” vadītāja taisnojas, ka tiesu izpildītājas sūtīto rīkojumu pildīt tiesas spriedumu ziemā uzņēmuma darbinieki nav pamanījuši, jo tas “bija atsūtīts e-pastā, ko mēs regulāri neuzraugām, līdz ar to palaidām garām vēstuli, ka ūdens jāpieslēdz”.

SIA “Auces komunālie pakalpojumi” apņemas atjaunot ūdens padevi tuvākajā laikā, tikmēr Gaļina prāto par vēršanos tiesā pret komunālo uzņēmumu par, kā pati saka, dzīves gandēšanu vairāku gadu garumā.