foto: Evija Trifanova/LETA
Daudzviet Rīgas ielās stāda kokus
Priežu stādi.
Runā Rīga
2021. gada 6. jūnijs, 06:14

Daudzviet Rīgas ielās stāda kokus

Jauns.lv

Šogad Rīgas ielu apzaļumošanai paredzēts iestādīt 154 dižstādus. Pirmie iedēstīti iepretim Itālijas vēstnieka rezidencei Ausekļa ielā 5.

Iepirkumā zemāko cenu piedāvāja itāļu uzņēmums “Verde s.r.l” – 85 872 eiro. Lai izaudzētu dižstādu, nepieciešami deviņi līdz divpadsmit gadi. Izvēle par labu lielajiem stādiem izdarīta, ievērojot iepriekšējo pieredzi, kad ielu apstādījumos stādīja arī mazāka izmēra stādus, kas ne vienmēr izdzīvoja.

Pilsētas ielas ir agresīva vide, tāpēc lielākam stādam, kas ir izturīgāks, pastāv drošāka iespēja ieaugt un izdzīvot. Turklāt dižstādi ir pamanāmāki, tos mazāk var savainot ziemā, tīrot sniegu.

Koku sugas izvēlētas atbilstoši konkrētās ielas apkārtējai ainavai. Tā kā Rīgā ir daudz liepu, jau otro gadu tiek stādīti arī citi koki – sarkanās kļavas, purva ozoli un Japānas katsuras. Apstādījumu dažādošana nepieciešama ne tikai ainavas daudzveidībai, bet arī lai izvairītos no koku masveida bojāejas specifisku slimību gadījumos.

Plānots 23 Holandes liepas iestādīt Brīvības gatvē, Kronvalda bulvārī, Ģertrūdes, Sapieru, Hanzas, Lubānas, Gaujas un Sakaru ielā, 85 sarkanās kļavas papildinās apstādījumus Strautu, Salnas, Sadovņikova, Vārnu, Laboratorijas, Lubānas, Turgeņeva, Pļavas, Pērnavas, Ģertrūdes, Ziemeļu, Gogoļa, Lāčplēša, Āgenskalna, Sesku, Pildas, Katlakalna, Ernestīnes, Silciema, Valdemāra ielā un Anniņmuižas bulvārī, 43 purva ozoli turpmāk priecēs Anniņmuižas bulvārī un Virsaišu ielā, trīs Japānas katsuras – Brīvības gatvē.

Šis nebūs vienīgais papildinājums pilsētas zaļajai rotai. "Rīgas meži" parkos šogad plāno iestādīt 525 krūmus un ap 50 koku. Domes Satiksmes departaments, veicot ielu atjaunošanu, iestādīs 36 kokus – Āgenskalna tirgus priekšlaukumā, Elizabetes, Merķeļa, Stabu, Čaka un Ģertrūdes ielā. Skanstē šoruden un nākamgad paredzēts iestādīt vairāk nekā 1000 koku.