foto: LETA
Vēlētāju pasivitāte vēlēšanu iecirkņos. Ar ko tā skaidrojama?
Sabiedrība
2021. gada 5. jūnijs, 20:55

Vēlētāju pasivitāte vēlēšanu iecirkņos. Ar ko tā skaidrojama?

Jauns.lv / LETA

Vēlētāju pasivitāte sestdien notiekošajās vēlēšanās tiek saistīta tostarp ar saulaino un silto laiku.

Ķekavā vēlētāju aktivitāte dienas laikā nav bijusi augsta, un vēlēšanu iecirkņos cerēja uz lielāku vēlētāju pieplūdumu vakarpusē.

Ķekavas kultūras namā ierīkotā iecirkņa vadītājs Aldis Teko skaidroja, ka līdz pusdienlaikam fiksētā vēlētāju aktivitāte ir bijusi zema. Teko to sacīja sarunā ar Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem, kuri šodien sadarbībā ar aģentūru LETA novēro vēlēšanu norisi reģionos.

Daži no aptaujātajiem vēlētājiem uzsvēruši, ka necer uz kādām būtiskām izmaiņām Ķekavas novadā un vēlējuši par to personu, kura patīk, pārējos sarakstā izsvītrojot. Citi balsstiesīgie norādījuši, ka savu pilsonisko pienākumu ir izpildījuši un cer, ka cilvēki vakarā atbrauks no atpūtas pie dabas un rīkosies tāpat. Kāda kundze izteicās, ka ir apmierināta ar mazo vēlētāju aktivitāti, jo ir daudz vietas un pats vēlēšanu process ir ļoti mierīgs.

Arī Stopiņu novada Ulbrokas vēlēšanu iecirknī skaidroja, ka vēlētāju aktivitāte dienas pirmajā pusē nav bijusi augsta, to sasaistot gan ar silto laiku, gan arī pilsoņu izvēli nobalsot iepriekš.

Lielauces pagasta pārvaldes "Ezerkrasti" sekretāre Inese Upmane pastāstīja, ka rīta pusē vēlētāju bijis maz. Viņasprāt, tas skaidrojams ar iespēju vēlēt priekšlaicīgi vai ar to, ka Lielauce ģeogrāfiski atrodas netālu no Auces, kā arī, iespējams, cilvēki devušies atpūsties.

Upmane jauno tiešsaistes vēlētāju reģistru atzīst par labu, jo tas būtiski atvieglojis vēlēšanu procedūru kopumā, ja salīdzina ar pagājušajām Eiroparlamenta vēlēšanām. Viņa skaidroja, ka viena no ērtākajām šī reģistra īpašībām ir tā, ka vēlētājs, ienākot iecirknī, caur mobilo lietotni uzrāda "QR kodu", kas ļauj darbiniekam uzreiz atšifrēt to, vai balsotājs gadījumā nav nobalsojis jau citā iecirknī, novēršot dubulta balsojuma pastāvēšanas esamību.