foto: Ieva Leiniša/LETA
Ādažu un Jēkabpils novados varēs balsot no auto
Vēlēšanu urna.
Novadu ziņas
2021. gada 30. maijs, 07:01

Ādažu un Jēkabpils novados varēs balsot no auto

Kas Jauns Avīze

Centrālā vēlēšanu komisija apstiprinājusi kārtību balsošanai ārtelpās, kas dod iespēju vēlēšanu komisijām pie iecirkņa izveidot speciālu vietu balsošanai automašīnās. Šādu iespēju plānots izmēģināt Ādažu un Jēkabpils novados.

Proti, vēlētāji varēs piebraukt ar savu auto un nobalsot, neizkāpjot ārā. Tādējādi piedāvātas plašākas balsošanas iespējas gadījumā, ja vēlētājs Covid-19 dēļ nevēlas balsot iecirkņa telpās un būt saskarsmē ar citiem.

Jēkabpilī autoiecirknis būs pie tautas nama un sporta halles, kur darbosies arī ierastie vēlēšanu iecirkņi. Ārtelpu balsošanas vietas būs atvērtas vēlētājiem ar transportlīdzekli tikai vēlēšanu dienā no plkst. 7 līdz 18.

Šī iespēja neattieksies uz vēlētājiem, kuri ir pašizolācijā vai karantīnā Covid-19 dēļ, viņiem jāturpina ievērot epidemioloģisko drošību un jāpiesaka balsošana savā atrašanās vietā.

Transportlīdzeklī balsošanas laikā drīkstēs atrasties tikai viena persona. Ja automašīnā atradīsies vairāki pasažieri, viņiem balsošanas laikā no tās būs jāizkāpj, lai ievērotu aizklātas balsošanas principu.

Ja balsot vēlēsies pasažieris, bet autovadītājs nē, būs jāizkāpj viņam. Kopā ar vēlētāju, kurš fizisku trūkumu dēļ pats nevar izdarīt atzīmes vēlēšanu zīmē vai parakstīties balsotāju sarakstā, var palikt viņa uzticības persona.

Balsošana automašīnā notiks pēc noteiktas shēmas apļveida kustībā ar vairākām pieturām. Sākumā būs dokumentu pārbaude, nākamajā pieturā cits vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenēs pases vai personas apliecības svītrkodu vai kvadrātkodu, pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts konkrētās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa dalību vēlēšanās. Balsotāju atzīmēs elektroniskajā sarakstā, komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs papīra sarakstā, kur būs jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un zīmju saņemšanu.

Tālāk būs jābrauc uz balsošanas vietu, kur jāizdara izvēle un vēlēšanu zīme jāieliek aploksnē, kura jāaizlīmē. Visbeidzot ar auto jābrauc uz izeju, pirms kuras ir pēdējā pietura ar kasti, kur jāiemet savs balsojums.