Novadu ziņas
2021. gada 15. maijs, 14:51

Iedzīvotāju neapzinīgas rīcības dēļ Babītes novadā pārtrauks atkritumu šķirošanu

Jauns.lv / LETA

Iedzīvotāju neapzinīgas rīcības dēļ Babītes novada dome nolēmusi visos publisko atkritumu šķirošanas punktos noņemt vieglā iepakojuma jeb plastmasas, papīra, metāla iepakojuma šķirošanas atkritumu tvertnes, liecina pašvaldības mājaslapā publicētā informācija.

Tāpat no pašvaldības īpašumā esošajiem publiskajiem atkritumu šķirošanas punktiem tiks noņemti arī stikla šķirošanas konteineri. Tie tiks atstāti visās citās stikla konteineru atrašanās vietās novadā.

Šāds lēmums pieņemts tādēļ, ka publisko atkritumu šķirošanas punktos situācija nav uzlabojusies, atkritumu konteineri regulāri tiek piepildīti ar neatbilstošiem atkritumiem, tie ir pārpildīti pat pēc ieviestajām izmaiņām atkritumu izvešanas grafikā un apsaimniekotāja iesaistīšanas pastiprinātā teritorijas uzraudzībā un sakopšanā.

Šķiroto atkritumu konteineri tiks noņemti, sākot ar jūniju.

Kā norāda pašvaldība, publiskajā atkritumu šķirošanas punktā "Lokos" (pie Piņķu ūdenskrātuves) esošais tekstila šķirošanas konteiners tiks pārvietots uz Rīgas ielu 20a, Piņķos.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus un namu apsaimniekotājus pieteikt atkritumu apsaimniekotājam SIA "Eco Baltia Vide" atkritumu šķirošanu savā objektā un vienoties par šķiroto atkritumu konteineru uzstādīšanu un to tukšošanas grafiku.

Babītes novada dome norāda, ka lēmumu šķirot atkritumus savā mājsaimniecībā un daudzdzīvokļu namu pagalmos pārņēmušas jau vairākas Pierīgas pašvaldības, mudinot iedzīvotājus atbildīgāk izturēties pret pašu radīto atkritumu utilizāciju.

Pierīgā arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas šķirot savā privātīpašumā vai daudzdzīvokļu nama pagalmā, jo tas ir ērtāk, atkritumi nekur nav jāved, sašķirotais materiāls kļūst kvalitatīvāks un lielāks to apjoms sasniedz mērķi - otreizējo pārstrādi.

Savukārt publiskajos atkritumu šķirošanas punktos tvertņu saturs lielā nešķiroto atkritumu piejaukuma īpatsvara dēļ bieži tiek kvalificēts kā nešķiroti atkritumi un otrreizējo pārstrādi nesasniedz.

Babītes novadā daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājiem, biedrībām un juridiskajām personām individuālie šķirošanas konteineri ir bez maksas, savukārt privātmāju iedzīvotāji par vienreizēju maksu var iegādāties individuālos konteinerus vai somas.