foto: Aculiecinieka foto
Cenšoties glābt skeitbordistu dragāto stikla grīdu, pie Mākslas muzeja izvietos jaunus vides objektus
Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izbūvētajā stikla grīdā skeitbordistu dēļ bieži vien izveidojušās plaisas
Kultūra
2021. gada 27. aprīlis, 19:01

Cenšoties glābt skeitbordistu dragāto stikla grīdu, pie Mākslas muzeja izvietos jaunus vides objektus

Jauns.lv

Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komiteja nolēmusi pieņemt dāvinājumu no Kārļa Bogustova un skeitbordista Madara Apses - skeitbordam paredzētus vides objektus, kurus izvietos Jaņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM), portālu Jauns.lv informē RD.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai novirzītu skeitbordistus no stiklotajiem pārsegumiem, kuros nav paredzētas šīs sportiskās aktivitātes, Jaņa Rozentāla laukumā izvietos divus skeitbordam paredzētus vides objektus. Pie vides objektiem tiks izvietotas arī informatīvās zīmes ar lietošanas un drošības instrukcijām. 

foto: Rīgas dome
Pie muzeja tiks izvietotas šādas rampas

Pusrampas konstrukcija 2,6 kvadrātmetru platībā izvietos paralēli esošajam betonētajam laukumam, bet soliņu 1,62 kvadrātmetru lielumā no dzelzsbetona pamatnes ar granīta virsmu būs iespējams brīvi šajā teritorijā pārvietot. Dāvināto vides objektu apsaimniekošanu pēc dāvinājuma saņemšanas nodrošinās Rīgas domes Īpašuma departaments.

LNMM apakšzemes apjoma atsevišķu telpu dabīgai izgaismošanai pārseguma konstrukcijā ir iebūvētas stikla  kompozītmateriāla paketes, sastāvošas no astoņiem komponentiem, tajā skaitā apsildes, nesošā (drošības), signalizācijas un aizsargslāņa ar kopējo biezumu 112 mm.

Tomēr jau vairākkārt stikla paketes LNMM ārtelpā tika sabojātas ārējas mehāniskas iedarbības rezultātā, piemēram, skeitbordistam lecot no pārseguma plaknes. Lai brīdinātu un pasargātu stikla plāksnes no bojājumiem, pie tām ir uzlīmētas arī informācijas zīmes.

Ekspluatācijā pieņemta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka

gallery icon
57

Kā norāda RD, neskatoties uz vizuālajiem bojājumiem, stikla pakete bez aizsargslāņa ir pilnīgi drošas un pa tām drīkst pārvietoties tikpat droši kā pie nebojātas konstrukcijas.