Politika
2021. gada 26. aprīlis, 20:19

Kariņš neplāno prasīt Vitenberga demisiju

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz "KPV LV" valdes aicinājumu atsaukt ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (NA) mainītās politiskās partijas dēļ, premjers Krišjānis Kariņš (JV) neplāno prasīt Vitenberga demisiju.

Valdības vadītājs pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem pavēstīja, ka no savas puses negrasās prasīt Vitenberga demisiju, jo koalīcijā vēl ir ļoti daudz kopīgi paveicamā.

"Pirmkārt, mums jāvada valsts laukā no Covid-19 krīzes, kas lielā mērā "atsitas" ekonomikas ziņā. Otrkārt, mums jāturpina uzsāktās reformas un tās jānoved līdz galam, kā arī gudri jāiegulda Eiropas fondu līdzekļi un jāplāno valsts tālākā attīstība," teica Kariņš, piebilstot, ka, lai to darītu, vajag pilnu un rīcībspējīgu komandu.

Viņaprāt, šī valdība tāda ir un darbs būtu jāturpina.

Vitenbergs 21.aprīlī paziņoja, ka mainīs partejisko piederību, atstājot "KPV LV" un iestājoties NA.

Partijas "KPV LV" valde pēc tam nolēma atsaukt Vitenbergu no ekonomikas ministra amata, par ko savstarpējā sarunā tika informēts arī Ministru prezidents Kariņš. Premjers savukārt izteicās, ka šī situācija savstarpēji ir jāatrisina NA un "KPV LV".

Tikmēr NA līderis Raivis Dzintars iepriekš norādīja, ka viņa vadītajam politiskajam spēkam, tiekoties ar premjera pārstāvēto "Jauno vienotību", valdīja vienprātība, ka "ministru maiņa politiski tik valstiski sarežģītā brīdī būtu ļoti nevēlama".

"Tāpat sakrita viedokļi par to, ka visām pusēm jāturpina komunikācija un jācenšas nogludināt asumi, kas radušies [ekonomikas] ministra politiskās piederības maiņas rezultātā," sacīja NA priekšsēdētājs.

Pats ministrs iepriekš paziņoja, ka amatu pamest negrasās, un arī puse no "KPV LV" Saeimas frakcijas pauda atbalstu Vitenberga palikšanai ekonomikas ministra amatā.

Pirms informācijas izskanēšanas par Vitenberga partijas maiņu NA un "KPV LV" frakcijas 21.aprīlī vienojās par koordinētu rīcību turpmākai sadarbībai ekonomikas un zemkopības jomu attīstībai. Neoficiāli tika skaidrots, ka noslēgtā vienošanās un plānotā frakciju sadarbība ļaušot saglabāt koalīcijas stabilitāti jutīgā situācijā, kad ekonomikas ministrs maina politisko piederību.