foto: ekrānuzņēmums no Latvijas Dabas fonda video
Brīnums ir noticis. Pretēji drūmajām prognozēm, Durbes ērgļu ligzdā izšķīlies cālis, bet intriga saglabājas
Milda agrā rīta stundā piebužina savu cāli
Sabiedrība
2021. gada 21. aprīlis, 09:57

Brīnums ir noticis. Pretēji drūmajām prognozēm, Durbes ērgļu ligzdā izšķīlies cālis, bet intriga saglabājas

Jauns.lv

Lai arī prognozes nebija daudzsološas, tomēr jūras ērgļu ligzdā Durbē šajās dienās izšķīlies cālis, pamanījuši Latvijas Dabas fonda tiešraides skatītāji, kuri seko līdzi dramatiskajiem pavērsieniem ērgļu mātes Mildas dzīvē. Tomēr aizvien tikai laiks parādīs, vai izšķilsies pārējās divas olas un vai Mildas jaunais pielūdzējs Čips uzņemsies saimes barotāja lomu, ko iepriekš nedarīja.

Tiešraides skatītājs Valdis Rapss tīmeklī ievietojis video, kurā ir acīmredzamais neticamais - cālītis un divas olas, kas nav izšķīlušās. Iepriekš gan neviens nelika lielas cerības, ka cāļi varētu izšķilties, jo partneri Raimi zaudējusī Milda bija spiesta tās atstāt, lai dotos barības meklējumos, un temperatūras svārstības varēja pazudināt olas.

Saviļņojošās aizdomas, ka ar olu "kaut kas notiek", parādījās vakar, kad acīgie jūras ērgļu dzīves gaitu sekotāji sadzirdēja čiepstēšanu un ievēroja mazu melnu punktiņu, kas patiesi izrādījās knābis.

Pirms nedēļas ornitologs Jānis Ķuze, komentējot olu iespējamo likteni, laikrakstam "Kurzemes Vārds" sacīja: "Varam tikai zīlēt, vai olas ir dzīvas. Arī kādi plēsēji, izmantojot Mildas prombūtni, var piekļūt ligzdai un olas izēst. Bet varbūt tomēr brīnumainā kārtā kāds mazulis no olām izšķilsies."

Tagad Ķuze atzīst, ka cāļa izšķilšanās Durbes ligzdā ir patiešām negaidīts notikums, kas arī mums ir iemācījis ko jaunu, un paradīs, ka mēs vēl daudz nezinām par dabas procesiem.

"Šis ir spilgts gadījums, kad tiešraižu dotā iespēja ielūkoties ligzdā ir sniegusi jaunu informāciju par norisēm ērgļu dzīvē."

"Cālis ir izšķīlies, bet joprojām principiāli svarīgi ir tas, vai jaunais tēviņš sāks nest barību. Mēs redzējām, ka tēviņš sniedza atbalstu perēšanā, kas ļāva izšķilties cālim, bet nezinām, vai tas arī turpinās pildīt tēviņa lomu cāļu barošanā. Ja tēviņš turpinās atbalsta darbu ligzdā, sildīs cāli, bet mātīte dosies pēc barības, tad tas būtu ierastajam apvērsts lomu sadalījums ērgļu pārī," saka Ķuze.

Ornitologs piebilst: "Tātad - turpinām vērot un sekot līdzi."

Likteņa triecieni un pavērsieni

Kā zināms, Mildas iepriekšējais partneris Raimis 27. martā pazuda un tā arī vairs neatgriezās, vienu pašu atstājot trīs olas perējošo ērglieni. Taču tad notika jauns pavērsiens.  Kāds cits jauns ērgļu tēviņš, kas ik pa laikam uzturējās ligzdas tuvumā, Mildai sācis pievērst uzmanību, taču līdz galam savas stiprā dzimuma funkcijas nepildīja, proti, nenesa Mildai ēst.

Taču tas, kāds liktenis piemeklējis Raimi, joprojām nav zināms. Viņa ilgā prombūtne liecina, ka putns ir gājis bojā. "Nav atmesta cerība viņu atrast, bet jāņem vērā, ka ir daudz maitēdāju, kas mirušos putnus un dzīvniekus ātri sapluinī, un tikai pēc ilgāka laika varbūt var atrast kādas spalvas vai kājas," sacīja Ķuze.

Tēmas