112
2021. gada 19. aprīlis, 17:40

Sāktas divas administratīvā pārkāpuma lietvedības par Iecavas upes piesārņošanu

Jauns.lv / LETA

Valsts vides dienests (VVD) ir sācis divas administratīvā pārkāpuma lietvedības par Iecavas upes piesārņošanu, informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Šodien VVD inspektori atkārtoti apsekoja Iecavas upi vietā, kur svētdien tika konstatēts naftas produktu piesārņojums. Pārbaudes laikā konstatēts joprojām neliels daudzums naftas produktu līdz bonām, kas nodrošina naftas produktu savākšanu, sacīja Kļaveniece.

VVD ir sācis divas administratīvā pārkāpuma lietvedības. Viena no tām ir par Iecavas upes piesārņošanu. Vainīgajai personai par vides piesārņošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 2900 eiro.

Otra lieta ir sākta par novadkanāla izveidošanu no dīķa uz upi bez VVD izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem. Par šādu darbību veikšanu bez VVD izdotiem tehniskajiem noteikumiem var piemērot naudas sodu fiziskajai personai līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 12 000 eiro.

Ozolnieku novada pašvaldībā skaidroja, ka, patvaļīgi izrokot grāvi, dīķis, kur gadiem krājušies dažāda tipa atkritumi no Branku bijušajām attīrīšanas iekārtām, tostarp, iespējams, arī no bijušās biodīzeļa ražotnes, savienots ar upi. Rezultātā dīķa saturs ir iekļuvis upē.

VVD turpina lietas faktisko apstākļu noskaidrošanu, tai skaitā vainīgās personas identificēšanu. Tiks veiks aprēķins par videi nodarīto kaitējumu, uzsvēra VVD pārstāve.

Naktī uz svētdienu Cenu pagastā Iecavas upē pie Rasas ielas tilta konstatēta degvielas noplūde. Sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābējiem Iecavas upē operatīvi izvietotas norobežojošās un absorbējošās bonas, ierobežojot piesārņojuma tālāku izplatību.

Atkārtotas pārbaudes laikā svētdienas rītā, konstatēts, ka naftas produktu piesārņojums upē stiepjas 500 metru garumā un 20 metru platumā. Veicot vietas apsekošanu, tika noteikts naftas produktu izcelsmes avots - noplūde, kas izveidota no aptuveni 500 metru attālumā esoša dīķa.