Sabiedrība
2021. gada 3. aprīlis, 22:40

"Mans sapnis ir piepildījies!" Lāču mamma Velga Vītola ar dzīvniekiem strādā nu jau 40 gadus

Jauns.lv

Līgatnes dabas takās zvērkope, tautā pazīstamā lāču mamma Velga Vītola aizvadījusi jau 40 darba gadus. Darba gaitu uzsākšanu pirms četriem gadu desmitiem viņa sauc par dzīves laimīgāko dienu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Katru gadu 1. aprīlī es staigāju tur pa Līgatnes dabas takām un atceros - tā man ir patīkamo atmiņu diena. Pirmajā dienā bija jāsakrāmē ķieģeļi mājas koridorā, jo Pauguru māju vēl tikai cēla. Un tas galīgi pat nesaistījās ar dzīvniekiem. Pirmais dzīvnieks man bija mednis, ko es dabūju aprūpēt,” LTV atceras Vītola.

Lācenītes Līzīti un Ilzīti viņa izauklēja gluži kā pašas bērnus. Tāpēc Vītolu dēvē arī par lāču mammu. Lācenei Ilzītei nu jau ir 20 gadu, bet iepriekš, kad dzīvnieks bija vēl mazulis, viņa pauda, ka nezina, vai lācenīte izdzīvos, bet darīšot visu iespējamo.  

Izauklēti visdažādākie dzīvnieki - stirnas, aļņi, lapsas,eži, lūši. 

“Lielais lūsis man pienāk metra attālumā.Viņš man uzticas pat vairāk nekā es viņam. To, ka tu alni vari saprast, ko viņš domā, tas alnis var nolasīt tevi, ir tāda balva! Neviens cilvēks nav nevar iedot lielāku balvu,” LTV priecājas zvērkope.

Viņa atzīst, ka pietrūkstot laiks pirms Covid-19, kad varēja  braukt uz skolām un izglītot: “Par cilvēku atbildību pret to dzīvnieku, pret to turēšanu. Tas ļoti, ļoti pietrūkst. Ja es varu dalīties ar šo, tad viņi redz tā kā no malas. Ā, nu labi, nemetīsim stārķim ar akmeni, bet, piemēram, palasīsim viņam sliekas. Tu ar savu piemēru vari drusciņ mainīt, dod labu, lai pasaule paliek nedaudz labāka.”

Vēlme būt ar dzīvniekiem viņai ir jau kopš bērnības. 

“Man 5 gadu vecumā bija sapnis, ka es varētu dzīvot meža vidū, un man visapkārt būtu pieradināti draudziņi. Ko gan piecgadīgs bērns var domāt! Es esmu tas laimīgais cilvēks, kam šis sapnis piepildījies,” priecājas zvērkope.

Arī sociālajā vietnē "Facebook" Vītola dalās ar fotogrāfiju, kas uzņemta tagad un pirms 40 gadiem. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās