foto: LETA
Perevoščikovs: ierobežojumu mīkstināšana ir attaisnojama tikai saslimstības samazināšanās apstākļos
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Sabiedrība
2021. gada 26. marts, 21:25

Perevoščikovs: ierobežojumu mīkstināšana ir attaisnojama tikai saslimstības samazināšanās apstākļos

Jauns.lv / LETA

Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu mīkstināšana ir attaisnojama tikai saslimstības samazināšanās apstākļos, piektdien preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Patlaban saslimstības samazināšanās ir apstājusies. Redzam, ka ierobežojošie pasākumi dod savu efektu, vienlaikus vērojama vīrusa un īpaši tā jauno paveidu pretdarbība - ir tāda līdzsvara situācija starp ierobežojumiem un vīrusa pretdarbību," vērtēja Perevoščikovs.

Viņš informēja, ka patlaban Covid-19 izplatībā kopš gada pirmās nedēļas, kad tika novērota vislielākā izplatība, novērojams samazinājums aptuveni par 50%. Vienlaikus šajā laika periodā bijuši vismaz divi nelieli saslimstības pieauguma posmi.

"Pie šiem nelielajiem pacēlumiem nekad nevar zināt, vai tālāk būs samazināšanās, stagnācija, vai atsāksies saslimstības pieaugums. Iepriekšējā pieredze liecina, ka nelieli pieaugumi var būt vienmēr, bet, ja apstākļi būs labvēlīgi, saslimstība turpinās samazināties. Tikai šādos apstākļos ierobežojumu mīkstināšana būs attaisnojama arī no ekonomiskā viedokļa," sacīja Perevoščikovs. 

Epidemiologs piebilda, ka pēc gaidāmajām izmaiņām pircējiem būtu jāpiedomā pie tā, vai iet iekšā veikalā, kurā jau ir daudz cilvēku. Vienlaikus Perevoščikovs sacīja, ka viņu daudz mazāk satrauc tirdzniecība nekā darba kolektīvi - vai tajos tiek lietotas maskas, ja vairāki cilvēki atrodas vienā telpā, vai tiek nodrošināta telpu vēdināšana, vai darbinieki ar saslimšanas pazīmēm neturpina nākt uz darbu.

Ministru kabinets piektdien panāca vienošanos par ierobežojumu atvieglošanu izglītības procesa organizēšanā, savukārt ierobežojumus tirdzniecībā plānots atvieglot daļēji, ļaujot strādāt tikai mazajiem veikaliem.

Patlaban plānots, ka izmaiņas varētu stāties spēkā uzreiz pēc Lieldienām, tomēr par konkrētu datumu valdība lems nākamnedēļ līdz ar konkrētu tiesību aktu izskatīšanu. Ierobežojumu mīkstināšanas termiņa noteikšanā tiks ņemta vērā aktuālā epidemioloģiskā situācija.

Lai arī sākotnēji Operatīvā vadības grupa rosināja no 7.aprīļa atvieglot ierobežojumus tirdzniecībā, tomēr valdība vienojās ierobežojumus šajā nozarē mīkstināt mērenāk, proti, atļaujot darboties visiem mazajiem veikaliem, bet tirdzniecības vietu ar platību virs 7000 kvadrātmetriem darbība joprojām būtu ierobežota.

Precīzi tirdzniecības nosacījumi vēl tiks izstrādāti, bet paredzams, ka darboties varēs veikali ar atsevišķu ieeju. Lai arī tirdzniecības centri nevarēs darboties, tomēr tajos, tāpat kā līdz šim, varēs darboties veikali, kuru darbība netiek ierobežota, piemēram, grāmatveikali un pārtikas veikali. Tāpat paredzams, ka darboties varēs āra tirdzniecība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās