Sabiedrība
2021. gada 8. februāris, 23:33

"Raisīja uzticību" - apkrāptais Vadims brīdina par krāpniekiem, kas izmanto viltus "DPD Latvija" vietni

Jauns.lv

Vairāki iedzīvotāji saskārušies ar krāpniekiem, kas izmanto viltus "DPD Latvija" tīmekļa vietni, tostarp par upuri kļuvis Kadagas iedzīvotājs Vadims. Viņš, vēloties pārdot bērnu manēžu, krāpniecei, kura uzdevusies par potenciālo pircēju, "uzdāvinājis" 30 eiro, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Vadims sludinājumu portālā bija ievietojis fotogrāfijas ar bērnu manēžu. Jau pēc īsa brīža uzrakstījusi potenciālā pircēja.

"Prasīja atsūtīt sākumā bildes, pēc tam arī video. Raisīja uzticību. Cilvēks ieinteresēts, visu viņam arī parādījām," skaidro Vadims. 

Krievu valodā runājošā pircēja izlēmusi preci iegādāties, izmantojot kurjera pakalpojumus. Aizsūtījusi Vadimam saiti ar it kā noformētu pasūtījumu uzņēmuma "DPD Latvija" mājaslapā.

"Vajadzēja kartes datus. Tad tā aplikācija vēl paprasīja kartes nominālu - cik uz kartes ir atlikusi nauda, ierakstīju 30 eiro. Tad palaidu visu ar Smart ID internetbanku, un tas arī tad bija tas brīdis, kad noņēma naudu. Es pēc tam uzzvanīju bankai, viņi teica, ka, ja es būtu uzrakstījis 1000, tad arī visa tā summa būtu aizgājusi," skaidro Vadims. 

Sekojot pircējas norādēm, Vadima trīsdesmit eiro jau aizceļojuši citur. Saprot, ka iekritis krāpnieku nagos, tāpēc vēlas brīdināt citus sludinājumu portāla lietotājus. 

Arī Kristīne brīdina par krāpniekiem: "Mēs pārdevām skapi. Uzradās pircējs, atsūtīja saiti, sakot, ka par skapi naudu samaksājis caur DPD kurjeru. Drošības pēc sazvanījāmies ar DPD. Izrādās, nekā! Tas šobrīd ir ļoti aktuāls krāpniecības veids". 

Pie CERT.lv vērsušies jau vairāki desmiti iedzīvotāju, kuri pēc sludinājumu ievietošanas kādā no portāliem saņēmuši rakstisku ziņu no krāpniekiem.

Kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis atgādina, ka cietušajiem uzreiz jāpiezvana bankai, lai karti bloķētu. Ikvienam iesaka kritiski izvērtēt katru darījumu internetā un atcerēties, ka bankas kartes datus nevienam nedrīkst izpaust.

Valsts policijā vērsušies vairāk nekā simts iedzīvotāju, ziņojot par jauno krāpšanas veidu – ne visi no tiem ir apkrāpti, daļa cilvēku sapratuši, ka darījums nav godprātīgs, taču tāpat par to izstāstījuši likumsargiem.

Jauns.lv jau ziņoja, ka "DPD Latvija" vērš uzmanību uz jaunu krāpniecības shēmu un brīdina par krāpniekiem, kas uzņēmuma vārdā mēģina izkrāpt iedzīvotāju norēķinu karšu datus. Fiksēti vairāki krāpnieciski gadījumi, kur, izmantojot viltus interneta vietni, kas šķietami atgādina uzņēmuma mājas lapu, krāpnieki aicina iedzīvotājus sniegt norēķinu karšu datus par pirkuma starpniecību internetā. "DPD Latvija" vērš uzmanību, ka nepiedāvā šāda veida pakalpojumu interneta vidē un aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, bet, saskaroties ar krāpniecības mēģinājumu, nekavējoties vērsties Latvijas Valsts policijā.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.