foto: LETA
Traucēta "E-klases" darbība - pieļauj, ka noticis kiberuzbrukums
Sarežģījumi elektroniskās skolvadības sistēmas "e-klase" darbībā.
Tava izglītība
2021. gada 25. janvāris, 15:30

Traucēta "E-klases" darbība - pieļauj, ka noticis kiberuzbrukums

Jauns.lv / LETA

Pirmdien traucēta platformas "E-klase" darbība, apliecināja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā "Cert.lv" kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"E-klases" pārstāvji pieļauj, ka noticis kiberuzbrukums, tomēr "Cert.lv" vēl skaidro pārslodzes cēloni.

Portāla "E-klase" pārstāve Zane Rašmane informēja, ka šorīt "E-klases" pilotversijas modulim, kurš nodrošina video saziņas funkciju, tika veikts apjomīgs kiberuzbrukums, tādējādi tika traucēta šī moduļa pilnvērtīga darbība.

"Kiberuzbrukumi, kuru mērķis ir traucēt e-klases sistēmas darbību, tiek piedzīvoti salīdzinoši regulāri, taču video saziņai, kas pilotprojekta režīmā darbojas kopš šī gada sākuma, tik apjomīgs uzbrukums noticis pirmo reizi," pauda "E-klases" vadītājs Jānis Kaģis.

Viņš norādīja, ka "E-klases" pamatfunkcijām traucējumi netika radīti un šobrīd uzbrukums ir novērsts, kā arī atjaunota video saziņas darbība.

Kaģis pauda nožēlu, ka šādam uzbrukumam izvēlēts tik nozīmīgs brīdis - laiks, kad attālinātās mācības atsāk 1.-4.klašu skolēni.

Pēc Rašmanes sniegtās informācijas, minētā uzbrukuma mērķis bija pārslogot portāla sistēmu, tādējādi traucējot video saziņas darbību un panākot procesa paralizēšanu. Paredzēts, ka "E-klases" speciālisti veiks apstākļu noskaidrošanu un turpinās darbu pie video saziņas moduļa funkciju stiprināšanas.

Vienlaikus "E-klase" pārstāve informēja, ka pārrāvumi moduļa darbībā kritiski neietekmē sistēmas darbību, un pedagogi joprojām var izmantot citus video saziņas rīkus.

Mālkalnietis teica, ka "Cert.lv" ir informēta par darbības traucējumiem platformā "E-klase" un ir sazinājusies ar tās uzturētājiem, lai precizētu informāciju par notikušo.

Viņš skaidroja, ka platformas pamatfunkcijas nav traucētas, tomēr problēmas bija ar video pārraidīšanu "E-klases" vidē.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka palielinātu noslodzi var izraisīt dažādi cēloņi, kas sākotnēji var izskatīties pēc kiberuzbrukuma.

Mālkalnietis arī piebilda, ka sadarbībā ar "E-klase" turpinās darbs pie platformas darbību ietekmējušo faktoru izpētes.

Jau ziņots, ka pirmdien atsākās attālinātās mācības arī 1.-4.klašu skolēniem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās