foto: AFP/Scanpix
Ar jauno Covid-19 variantu sasirgušajam noteikti visi drošības pasākumi
Sabiedrība
2021. gada 11. janvāris, 19:42

Ar jauno Covid-19 variantu sasirgušajam noteikti visi drošības pasākumi

Jauns.lv / LETA

Slimniekam, kam konstatēts jaunais Covid-19 variants, noteikti visi nepieciešamie drošības pasākumi, pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Kā vēstīts, Latvijā konstatēts jaunā Covid-19 varianta saslimšanas gadījums, par ko pirmā ziņoja Apvienotā karaliste.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Epidemiologi vērš uzmanību, ka, atgriežoties no Apvienotās Karalistes un Dienvidāfrikas republikas, cilvēkiem jāveic Covid-19 tests un ļoti rūpīgi jāievēro pašizolācijas prasības. "Rekomendējam testu veikt arī pašiozolācijas devītajā dienā, jo slimība var attīstīties arī līdz tam. Slimības gaita jaunajam variantam neatšķiras no esošā Covid-19 Latvijā," sacīja Arāja.

Savukārt visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti vēl stingrāk ievērot iepriekš zināmos profilakses pasākumus - distancēšanos, rūpīgu roku mazgāšanu vai dezinficēšanu un uzturēšanos iespēju robežās savā mājsaimniecībā.

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.