foto: LETA
Kopš sestdienas Latvijā no Lielbritānijas ieceļojuši teju 900 cilvēku
Sabiedrība
2021. gada 6. janvāris, 16:48

Kopš sestdienas Latvijā no Lielbritānijas ieceļojuši teju 900 cilvēku

Jauns.lv / LETA

Kopš sestdienas, 2.janvāra, kad tika atsākti pasažieru pārvadājumi no un uz Apvienoto Karalisti, līdz 5.janvārim Latvijā no šīs valsts ieceļojuši 889 cilvēki, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Ministrijā norādīja, ka visiem pasažieriem tiek pārbaudīts, vai ir aizpildīta elektroniskā anketa "covidpass.lv", un pirms lidostas "Rīga" termināla pamešanas pasažieru pienākums ir veikt Covid-19 testu.

SM uzsvēra, ka aviācija saskaņā ar atbildīgo institūciju datiem ir visdrošākais ceļošanas veids, jo ar to no 2020.gada 2.marta līdz 27.decembrim ievesti 245 inficēšanas gadījumi ar Covid-19, bet ar citiem transportu veidiem - 588.

Ministrijas pārstāvji arī norādīja, ka situācijā, kad starptautiskie pasažieru pārvadājumi Latvijā ir aizliegti uz un no daudzām valstīm, sauszemes robežu ar privāto transportu ik nedēļu šķērso aptuveni trīs līdz četras reizes vairāk cilvēku nekā Latvijā ierodas ar kontrolētajiem pārvadātājiem - aviosabiedrībām, autobusiem, jūras transportu un dzelzceļu.

Piemēram, no pagājušā gada 20. līdz 26.decembrim Latvijā ar pasažieru pārvadātājiem ieradās nedaudz vairāk kā 15 000 pasažieru, turpretim sauszemes robežu ar privāto transportu šķērsoja vairāk nekā 46 000 cilvēku. Kopumā decembrī 94% ieceļotāju Latvijā ieradās ar privātajām automašīnām, atklāja ministrijā.

SM skaidroja, ka dati liecina, ka daļa ceļotāju, kas iebrauc ar privātajām automašīnām, neievēro valstī noteiktos drošības pasākumus un "covidpass.lv" aizpilda tikai tad, kad izskan paziņojumi par kontroli uz sauszemes robežām. Decembrī, mēnesi pēc kontroles uzsākšanas, pa sauszemi ieceļojošo skaits, kas aizpildīja "covidpass.lv", palielinājās par vairāk nekā 60%. Tādējādi, redzams, ka nekontrolēta ieceļošana ar privāto transportu rada lielus riskus, apgrūtina epidemioloģiskās situācijas kontroli un vīrusa izplatības ierobežošanu.

Aviācijas nozarē veiktās pasažieru aptaujas apliecina, ka vairums pasažieru ceļo tikai būtisku iemeslu dēļ, pamatā ģimenes apstākļu vai darba dēļ. Pasažieriem, kuriem nav iespēju pārvietoties no valsts uz valsti ar tiešajiem reisiem, meklē citus pārvietošanās veidus. Piemēram, pasažieri uz Latviju dodas tranzītā caur citām valstīm, tai skaitā arī ar personīgo transportu pa sauszemi, kas no epidemioloģiskā viedokļa ir bīstamāk, atzīmēja SM.