foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Zināmas jaunas detaļas par Imantas juvelierveikala apzagšanā iesaistīto taksometru
Ar fotoattēlu no Imantas, kurā redzams taksometrs ar aizmarķētām durvīm un tukšu, priekšējo kreiso riepu, portālā "Facebook" dalījies kāds aculiecinieks. Spriežot pēc Valsts policijas (VP) teiktā, zagļi uz notikuma vietu ieradās ar taksometru.
Sabiedrība
2020. gada 30. decembris, 17:14

Zināmas jaunas detaļas par Imantas juvelierveikala apzagšanā iesaistīto taksometru

Jauns.lv

Īsi pēc dramatiskās juvelierveikala apzagšanas, par kuru šonedēļ vēstīja Valsts policija (VP), sociālajos tīklos parādījās fotogrāfijas ar taksometru, kas atbilst likumsargu ziņojumā minētajam, nozieguma laikā izmantotajam transportlīdzeklim.

Juvelierveikala apzagšana, kuras laikā veikala apsargs, stājoties pretī pieciem noziedzniekiem, bija spiests izmantot šaujamieroci, saskaņā ar VP teikto, notika pulksten 03.23, naktī uz 26. decembri.

Saskaņā ar pieejamo informāciju zagļi metušies bēgt ar taksometru, kas beigās, pateicoties apsarga varonībai, nav izdevies, jo apsargs ar šaujamieroci, cita starpā, arī raidījis šāvienus pa automašīnas riepām.

Fotogrāfijās, kuras 26. decembra rītā ievietotas Imantas mikrorajonā dzīvojošiem domātā “Facebook” grupā, bija redzams melns “Ford” markas “Mondeo” sērijas automobilis ar dzeltenajiem taksometra numuriem, kā arī taksometru pakalpojumu firmas “Bolt” logo uz durvīm.

Bildē bija arī redzams, ka automašīnai, kura šķērsām novietota stāvlaukumā blakus dzīvokļu namiem, ir tukša priekšējā kreisā riepa un durvis – aizmarķētas.

Tas, kā taksometrs varētu būt nonācis zagļu rīcībā un kurš, kādu apstākļu spiests, to vadījis, tobrīd nebija skaidrs.

Neesot informācijas, ka taksometrs būtu nozagts

Ar domu noskaidrot vairāk par to, kāda loma taksometram ar “Bolt” firmas zīmi varētu būt bijusi noziegumā, kā arī kas to vadījis, vērsāmies VP.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska bija tiesīga atklāt vien to, ka visi pieci noziegumā iesaistītie jau ir apzināti un pats taksometrs neesot uzskatāms par nozagtu. Plašāk komentēt šo incidentu VP tobrīd atturējās.

Sociālajos tīklos publiski izliktajās fotogrāfijās gan bija arī skaidri redzams automašīnas reģistrācijas numurs un uzņēmums, zem kura konkrētie pārvadājumu pakalpojumi sniegti – SIA “VA4238”, kas, kā ierasts, bija norādīts uz taksometra priekšējām durvīm.

Izmantojot šo informāciju, un publiski pieejamās datubāzes, kurās apkopoti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra dati, ir iespējams noskaidrot SIA “VA4238” īpašnieka vārdu un uzvārdu.

Pašlaik pieejamā informācija par notikušo gan neļauj šo personu saistīt ar incidentu naktī uz 26. decembri, kā arī Jauns.lv nav izdevies sazināties ar firmas īpašnieku, tādēļ personas identitāti neatklājam.

Neskatoties uz to, par pašu SIA “VA4238”, kura darbības joma ir taksometru pakalpojumi, vēršoties valsts iestādēs un uzņēmumā “Bolt”, ir izdevies uzzināt ne mazums jaunu nianšu.

Vai auto ar dzeltenajiem numuriem maz drīkstēja piedalīties satiksmē?

Uzņēmuma “Bolt” reģionālais vadītājs Latvijā Kārlis Ķezberis, atbildot uz Jauns.lv jautājumiem par konkrēto taksometru un tā statusu, pauda sekojošo: "“Bolt” sistēmā ir bijis reģistrēts incidentā iesaistītais automobilis, taču kopš šī gada augusta tas vairs nesniedz pasažieru pārvadājumus platformā neesošas licences kartītes dēļ."

“Bolt” pārstāvis ar uzņēmuma komunikācijas speciālistes Kristas Bulderbergas starpniecību arī informēja, ka, ņemot vērā, ka starpgadījums noticis nesen, uzņēmums vēl nav saņēmis oficiālu informācijas pieprasījumu no VP. Nepieciešamie dati gan tikšot nodoti kārtībsargājošo iestāžu rīcībā, tiklīdz šāds pieprasījums tiks saņemts.

Noskaidrojoties, ka taksometram kopš augusta, iespējams, varētu nebūt derīgas licences, un, ņemot vērā to, ka naktī uz 26. decembri konkrētais taksometrs tika izmantots braukšanai, vērsāmies Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), lai jautātu, vai automašīnai ar dzeltenajām numurzīmēm, taču bez licences, ir atļauts veikt pārvadājumus, un vai ir kādi specifiski noteikumi, kas regulē šādu automašīnu dalību satiksmē.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Sociālajos tīklos izplatīts arī video, kurā redzams zagļu atgrieztais juvelierveikala aizžogojums.

“Lai saņemtu taksometra numura zīmes, CSDD uzturētajā Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir jābūt normatīvajos aktos noteiktās institūcijas (plānošanas reģiona vai lielo pilsētu pašvaldību) izdarītai atzīmei par to, ka konkrētā pārvadātāja īpašumā vai turējumā esošam konkrētajam transportlīdzeklim atļauts nodarboties ar pasažieru komercpārvadājumiem,” kārtību ar taksometra numurzīmju izsniegšanu skaidroja CSDD Komunikācijas departamenta pārstāve Ieva Bērziņa.

Bērziņa arī darīja zināmu, ka automašīna, kurai tobrīd nav piesaistītas derīgas minētās licences, bet ir palikusi piestiprināta taksometra numurzīme, nedrīkst nedz veikt pasažieru komercpārvadājumus, nedz arī piedalīties satiksmē.

Šādu automobili ar piesaistītu konkrēto licenci nedrīkst arī pārdot. Lai to izdarītu, nepieciešams anulēt licenci un nomainīt numurzīmes.

Licence tomēr bijusi – uz deviņām dienām, kuru laikā noticis noziegums

Sarunā ar CSDD gan iezīmējās arī vēl kāda nianse – informācija par konkrētā taksometra licenci, kuru sniedza “Bolt”, varētu nebūt aktuāla.

Lai precizētu, Jauns.lv vērsās Rīgas domē (RD), kuras paspārnē esošais Satiksmes departaments atbild par licenču izsniegšanu.

RD Satiksmes departamenta Sabiedrisko attiecību vadītājs Austris Keišs darīja zināmu, ka konkrētajam uzņēmumam licence pēdējo reizi izsniegta vēl īsi pirms Ziemassvētkiem – 22. decembrī, ar derīguma termiņu līdz 31. decembrim.

No šīs informācijas izriet, ka licenci veikt pasažieru komercpārvadājumus SIA “VA4238” izņēma uz laiku, kurš nedaudz ilgāks par nedēļu, turklāt termiņa vidū taksometrs, uz kura durvīm norādīts minētais uzņēmums, figurēja veikala apzagšanā.

“Bolt” pārstāve, atkārtoti sazvanīta, skaidroja, ka par licences stāvokli uzņēmumam nav zināms, jo konkrētais uzņēmums “Bolt” platformā ar to nav reģistrējies un komercpārvadājumu pakalpojumus tik tiešām nav sniedzis kopš augusta.

Zināms arī, ka šāda licence komercpārvadājumu veikšanai, nepārtrauktai darbībai, pašvaldībā ir jāatjauno ik mēnesi, un tās termiņš, neatkarīgi no dienas, kad pārvadātājs pieteicies, beidzas ar mēneša pēdējo dienu.

RD Satiksmes departamentā jautājām, vai ir ierasts, ka šādu licenci biežāk pieprasa, tuvojoties svētku dienām, lai, iespējams, piepelnītos. Departamenta pārstāvis Keišs norādīja, ka šāda prakse nav novērojama.

Departamentā arī norādīja, ka šobrīd (30. decembrī) SIA “VA4238” nav vērsies, lai pagarinātu licenci janvārim.

Kas vēl zināms par dramatisko zādzību Imantā

Šķetinot 26. decembra agrā rīta notikumu gaitu, tika noskaidrots, ka uz notikuma vietu ar taksometru bija ieradušies pieci noziedznieki.

Automašīnu viņi atstājuši dzīvojamo māju rajonā. Kamēr viens vīrietis palicis pārējos gaidīt automašīnā, četrotne taisnā ceļā devusies uz juvelierizstrādājumu veikalu, kas atrodas kāda tirdzniecības centra telpās. Viņiem līdzi bijuši dažādi nozieguma izdarīšanai paredzēti rīki – lauznis, cirvis un ripzāģis.

Uzlaužot sānu ieejas durvis, ļaundari iekļuvuši tirdzniecības centrā, pēc kā salauzuši rotaslietu veikala ruļļu slēģus.

Noziedznieki mērķtiecīgi mēģinājuši uzlauzt seifu, kurā pa nakti tiek glabātas zeltlietas, gan cenšoties to sazāģēt, gan sacirst.

Ņemot vērā, ka seifs bijis izturīgs un kārtīgi piestiprināts un viņiem to nav izdevies uzlauzt, noziedznieki paķēruši paplātes ar lētākām sudraba rotaslietām, kas atradušās turpat brīvi pieejamas, un metušies bēgt.

Tobrīd pie veikala piebraucis apsardzes uzņēmuma darbinieks, kurš pamanījis ļaundarus skrienam uz dzīvojamo māju rajonu un meties pakaļ.

Noziedznieki ielēkuši mašīnā, lai bēgtu projām, taču apsargs raidījis brīdinājuma šāvienu gaisā.

Ņemot vērā, ka tas vīriešus nav apturējis un viņi ar taksometru gandrīz uzbraukuši apsardzes darbiniekam, apsargs raidījis vēl vienu šāvienu – šoreiz pa automašīnas riepu.

Viens no ļaundariem piepeši izlēcis no automašīnas un ar cirvi rokās devies apsarga virzienā. Pašaizsardzības nolūkos apsargs iešāvis noziedzniekam kājā, pēc kā viņu aizturējis.

Turklāt drosmīgajam apsardzes darbiniekam saviem spēkiem izdevās aizturēt vēl vienu noziedznieku.

Uz notikuma vietu tika izsaukta Valsts policija un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, kuri cietušo aizdomās turēto nogādāja ārstniecības iestādē.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvades Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi sadarbībā ar Rīgas Kurzemes iecirkņa policistiem uzsāka darbu notikuma vietā un aizdomās turēto, kurš nebija cietis, nogādāja iecirknī.

Aizturētie ir 35 un 34 gadus veci vīrieši. Jāpiemin, ka viens no viņiem iepriekš ir sodīts par slepkavību, savukārt otrs par seifa nolaupīšanu.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175. panta trešās daļas – par zādzību, ja tā izdarīta iekļūstot telpā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šobrīd turpinās darbs, lai aizturētu pārējās noziegumā iesaistītās personas. Tāpat tiek skaidroti precīzi notikušā apstākļi,  piemēram, tas, kur zagļi ieguvuši taksometru.

Abiem aizturētajiem vīriešiem tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.