foto: Shutterstock
Vieglprātības dēļ vīrietis zaudē dzīvokli Rīgā
Kāda kunga vieglprātība viņam maksājusi ļoti dārgi.
Sabiedrība
2020. gada 28. decembris, 05:52

Vieglprātības dēļ vīrietis zaudē dzīvokli Rīgā

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

“Vai tiesu izpildītājs var pārdot dzīvokli nepilnu 300 eiro parāda dēļ?” jautāja kāds kungs, piezvanījis uz redakciju. Jā, diemžēl var. Ja parādnieka kontā nav naudas un tiesu izpildītājs uzskata, ka parādu nevarēs atgūt saprātīgā termiņā (kas nekādos likumos nav noteikts), tad piedziņu var vērst uz nekustamo īpašumu un pārdot to izsolē. Taču, izpētot šo bēdīgo notikumu, jāsecina, ka arī pats nu jau bijušais īpašnieks ir rīkojies vieglprātīgi."

Uzzina pats pēdējais

“Es pusgadu nebiju Rīgā, dzīvoju citur Latvijā. Un tad kāds mans draugs ieraudzīja, ka internetā tirgo manas mantas. Izrādījās, ka mans dzīvoklis ir pārdots un tajā dzīvo svešs cilvēks!” sašutumā stāsta nu jau bijušais dzīvokļa īpašnieks, solīds kungs labākajos gados. “Rīt tiesu izpildītājs izliks mani no dzīvokļa!” viņš turpina.

Ko darīt? Jāglābj atlikušās mantas! Ar steigu jāzvana draugiem un radiem un jāmeklē vieta, uz kurieni pārvest iedzīvi. Citādi tiesu izpildītājs mantas aizvedīs uz noliktavu, un, lai tās atgūtu, būs jāmaksā krietna summa par mantu glabāšanu.

Par laimi, šo jautājumu kungs jau ir atrisinājis. Vai viņam ir kur dzīvot, vai nav palicis bez pajumtes? Jā, arī pagaidu dzīvesvieta atrasta.

Pameta visu novārtā

Kas īsti notika, kāpēc nācās zaudēt dzīvokli? Kungs stāsta, ka tiesājies ar nama apsaimniekotāju par, viņaprāt, nelikumīgi aprēķināto maksu par komunālajiem pakalpojumiem. Tiesa apmierināja viņa prasību, un apmēram no 4000 eiro, ko prasīja apsaimniekotājs, viņam bija jāsamaksā apmēram 2000 eiro. Viņš samaksājis gandrīz visu summu, vairākos maksājumos, kopā vairāk nekā 1700 eiro, taču palika vēl 286 eiro. Pēc tam viņš pusgadu dzīvoja ārpus Rīgas, taču tepat Latvijā.

Vai kungs šajā pusgadā maksāja rēķinus par dzīvokļa apsaimniekošanu, apkuri un komunālajiem maksājumiem? Nē, nav maksājis, tādējādi palielinot parādu un radot problēmas apsaimniekotājam. Rēķinus var samaksāt internetbankā no jebkuras Latvijas vietas. Arī ūdens skaitītāju rādījumus nav nodevis. Korespondenci no pastkastītes nav izņēmis, nav arī iedevis atslēgas kādai uzticības personai, lai dzīvokli periodiski apmeklē un pieskata. Ja nu kas notiek – piemēram, kaimiņš nopludina, vai pienāk svarīga vēstule?

Citiem par mācību...

Dzīvoklis bija ar visām ērtībām, veikts labs remonts, nopirktas jaunas mēbeles, glabājās vērtīgas mantas. Kungam ir laba izglītība un labi apmaksāts darbs, naudas pietiek. Savas nenokārtotās saistības viņš acīmredzot uzskatīja par sīkumu, par ko nav vērts uztraukties.

“Vai jūs gribat par to uzrakstīt žurnālā?” viņš jautā. Jā, lai brīdinātu citus, ka savu īpašumu vajag pieskatīt un parādi jāmaksā.

Ko lai tagad dara? Dzīvoklis ir pārdots par ātrās realizācijas cenu, kas ir krietni zemāka par tirgus cenu. Tiesu izpildītājs atskaitīja savus izdevumus un sev pienākošos procentus un atlikumu izmaksāja bijušajam īpašniekam, bet citu dzīvokli Rīgā par šo naudu nopirkt nevar.