foto: unsplash.com
Valsts līdzfinansēs Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2020. gada 22. decembris, 15:17

Valsts līdzfinansēs Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu no nākamā gada finansiāli atbalstīt Covid-19 inficēto un kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Plānots, ka atbalsts būs pieejams līdz 2021.gada martam. Atbalsta finansēšanai paredzēts novirzīt valsts budžeta finansējumu līdz 2 173 500 eiro apmērā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) otrdien mediju pārstāvjus informēja, ka rīt, 23.decembrī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) apsekos viesnīcas, kurās plānots izvietot Covid-19 inficētos vai kontaktpersonas. Ministrs piebilda, ka viņš neparedz lielas problēmas viesnīcās nodrošināt epidemioloģiskās drošības prasības.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs žurnālistiem skaidroja, ka iedzīvotāju izvietošana viesnīcās ļaus samazināt infekcijas izplatīšanos ģimenēs, jo viesnīcās izvietotie cilvēki nekontaktēsies ar saviem radiem.

"Mēs uzskatām, ka ģimenēs infekcijas izplatīšanās riski varētu būt lielāki, jo cilvēki vienkārši dzīvo kopā, savukārt viesnīcās šādi riski būs novērsti," piebilda Perevoščikovs.

Vitenbergs prognozēja, ka valsts atbalsta programma varētu sākties pēc Ziemassvētkiem, kad viesnīcās varētu sākt uzņemt pirmos iemītniekus.

Pēc Vitenberga teiktā, patlaban valsts atbalsta programmā pieteikušās vairāk 30 viesnīcas un prognozējams, ka ar laiku to skaits augs.

Tāpat tiek prognozēts, ka viesnīcās izmitināto personu skaits būs lielāks, nekā patlaban lēstie 1150 cilvēki.

No valdībā lemtā izriet, ka Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, Covid-19 pacientiem ar viegliem slimības simptomiem, kā arī Covid-19 pacientiem pēc ārstēšanās stacionārā, kam vēl saglabājas simptomi, valsts segs 80% no kopējās izmitināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 35 eiro, savukārt personai būs jāsedz līdzmaksājums 20% apmērā.

Personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā, valsts segs 100% no kopējās izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 45 eiro diennaktī.

Kompensējamā izmitināšanas perioda garums ir 14 dienas. Atsevišķos gadījumos uzturēšanās periodu būs iespējams pagarināt vienu reizi par to pašu periodu.

Atbalsts tiks sniegts vaučeru jeb kuponu veidā fiziskām personām - iedzīvotājiem. Atbalsta saņēmējs varēs izvēlēties sev piemērotāko vai savai dzīvesvietai tuvāko tūristu mītni no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā pieejamā mītņu saraksta.

Pēc Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra sniegtās informācijas, kopumā nosakāmas četras personu grupas, kurām būtu nepieciešama izmitināšana ārpus savas mājsaimniecības, lai novērstu mājsaimniecības locekļu inficēšanās risku.

Pirmajā grupā ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija ar vieglu vai bezsimptomu slimības gaitu, kurām nav nepieciešama ārstēšanās stacionārā, bet, kurām nav iespējas nodrošināt efektīvu izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam.

Otrā grupa ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija pēc ārstēšanās stacionārā, kurām nav iespējas ievērot izolāciju savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu citus cilvēkus inficēšanās riskam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Trešā grupa ir personas, kurām apstiprināta Covid-19 infekcija, kontaktpersonas, kurām nav iespējas ievērot efektīvu mājas karantīnu savā mājsaimniecībā, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus cilvēkus.

Savukārt ceturtā grupa ir starptautisko organizāciju darbinieki un studenti, kā arī tie kuriem ir pastāvīga darba atļauja ar darba līgumu ārvalstīs un kam nepieciešams nodrošināt izolāciju, atgriežoties mītnes valstī.

Pirmās, otrās un trešās grupas personas pakalpojumu varēs saņemt ar ārstniecības iestādes izdotu medicīnisko izziņu, savukārt ceturtās grupas personas kā pierādījumu pakalpojuma nepieciešamībai varētu izmantot iepriekš elektroniski aizpildīto apliecinājuma anketu personu uzraudzības informācijas sistēmā "Covidpass.lv" veikto reģistrāciju.

Tāpat EM informēja, ka interesi sadarboties un izmitināt Covid-19 inficētas personas vai to kontaktpersonas ir izrādījušas vairākas Rīgas tūristu mītnes, kopumā piedāvājot 1889 numurus. Valsts atbalsta mehānisma ietvaros gatavību sniegt minētos pakalpojumus paudušas tādas tūrisma mītnes kā "Islande Hotel", "Mogotel" viesnīcu grupa, "Mercure Riga Centre Hotel", "Radisson Blu" viesnīcas, "AC Hotel by Marriott Riga", "Bellevue Park Hotel Riga", "Bearsleys Apartamenti" un "Riga LuxApartments".

Tāpat patlaban tiek precizēta informācija par divām reģionu viesnīcām - ar viesnīcu "Zemgale", kas atrodas Bauskā, un ar viesnīcu "Hotel Dobele", kas atrodas Dobelē, kuras kopumā piedāvā 34 viesu numurus.

Tūristu mītņu saraksts tiks publicēts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā, sniedzot informāciju Latvijas iedzīvotājiem izmantot šādu iespēju.