foto: Rīgas Tehniskā universitāte
FOTO: RTU arhitektu jaunā paaudze nākusi klajā ar 90 iespaidīgiem projektiem Rīgas koncertzālei
Nacionālā koncertzāle ir sen iecerēts, bet vēl joprojām neīstenots Rīgai un Latvijai sabiedriski nozīmīgs objekts.
Sabiedrība
2020. gada 10. decembris, 06:32

FOTO: RTU arhitektu jaunā paaudze nākusi klajā ar 90 iespaidīgiem projektiem Rīgas koncertzālei

Jauns.lv

Lai arī epidemioloģiskās situācijas dēļ šobrīd diskusijas par plānoto Rīgas koncertzāli publiski šķiet noklusušas, vairāku gadu garumā darbu pie savas vīzijas par koncertzāli strādāja vairāki Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) topošie arhitekti.

“Diskusija par koncertzāles atrašanās vietu ir obligāta. Ir nepieļaujami izlemt par valstiski nozīmīgiem objektiem bez pienācīga, profesionāla izvērtējuma. Lai sekmētu diskusijas par Rīgas koncertzāles būvniecību, RTU Arhitektūras fakultāte apkopojusi Rīgas koncertzāles novietnes risinājumu piemērus, kurus studiju ietvaros no 2016. līdz 2020. gadam izstrādājuši fakultātes studenti,” Jauns.lv ziņo RTU pārstāvji Dr. arch. Doc. Ilze Rukmane-Poča, Dr. arch Doc. Edgars Bondars, Dr. Arch. Doc. Agate Eniņa, Arh un antropologs Matiss Šteinerts.

RTU topošie arhitekti piedāvā lērumu ideju Rīgas koncertzālei

Lai arī epidemioloģiskās situācijas dēļ šobrīd diskusijas par plānoto Rīgas koncertzāli publiski šķiet noklusušas, vairāku gadu garumā darbu pie savas ...

gallery icon
28

Ideja par Rīgas koncertzāli ir pietiekami sena

Koncertzāle kā studiju uzdevums RTU Arhitektūras fakultātē pastāv jau daudzus gadus.

Ir izstrādāti vismaz divi simti projektu priekšlikumu dažādām koncertzāles novietnēm Rīgā. Nacionālā koncertzāle ir sen iecerēts, bet vēl joprojām neīstenots Rīgai un Latvijai sabiedriski nozīmīgs objekts.

Jau pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu otrajā pusē tika sarīkots slēgts arhitektūras ideju konkurss par labāko koncertzāles projekta priekšlikumu tā dēvētajā Republikas laukumā kvartālā starp Eksporta, Muitas un Citadeles ielām. Konkursā piedalīties tika uzaicināti vairāki pazīstami arhitekti, un galveno godalgu tajā guva V. Kadirkova vadītā komanda.

Konkursa rezultātu pasludināšanai diemžēl reāli darbi nesekoja. No jauna ideja par koncertzāles nepieciešamību aktualizējās pāris desmitgades vēlāk, 2006. gadā tika sarīkots starptautisks konkurss, bet arī arhitektu biroja “Sīlis, Zābers un Kļava” izstrādātais uzvarējušais projekta priekšlikums palika neīstenots.

Sakarā ar pieaugošo spriedzi viedokļu apmaiņā un minējumos par koncertzāles apjomu iederību vienā vai citā novietnē, medijos tiek publicēta daļa no studiju ietvaros izstrādātajiem projektiem, lai vizuāli palīdzētu novērtēt šāda objekta ietekmi uz pilsētvidi.

Svarīgi ir apzināties, ka šīs lokācijas nav izvēlētas nejauši, bet gan pamatojoties uz iepriekš veiktu teritorijas izpēti, kas pierādījusi šo vietu atbilstību projekta ietvariem. Darbi ļoti labi atspoguļo ēkas patieso mērogo un proporciju attiecībā uz pārējo pilsētu, skaidro projekta autori.

Kamēr citi strīdas, RTU studenti cītīgi strādā

Kamēr sabiedrībā joprojām rit aktīvas diskusijas par vietām, kas, iespējams, būtu piemērotas šī prestižā objekta būvniecībai. Tikmēr RTU Arhitektūras fakultātes studenti Arhitektūras studiju programmas ietvaros jau vairāk nekā desmit gadu garumā ir vingrinājušies koncertzāles projekta izstrādē, par pamatu izmantojot reālo Rīgas Nacionālās koncertzāles telpu programmu.

Daudzi no projektiem veidoti neizvirzot jaunas novietnes, tie ir izstrādāti salīdzinot vairākas jau izskanējušas vietas, no kurām piemērotākas koncertzālei ir Uzvaras parks, Andrejsalas un Andrejostas teritorijas. Kursa darbi projektēti arī Lucavsalā un Klīversalā, kā arī AB Dambī.

Rezultātā ir uzkrāts ievērojams skaits darbu (aplūkotajos pēdējos četros gados ap 90 projektu), kuros analizēta koncertzāles programmas īstenošanas iespēja dažādās novietnēs Rīgā, un tas var kalpot kā analītisks materiāls diskusijās par koncertzālei potenciāli piemērotām novietnēm, pārliecinoties par koncertzāles apjoma izmēriem un to iederību dažādās apbūves situācijās, ņemot vērā, ka koncertzāles funkcijas nodrošināšanai nepietiek vien ar pašu ēku, bet ir nepieciešama arī pietiekami plaša, reprezentabla un funkcionāla publiskā ārtelpa, kā arī ievērojams skaits autostāvvietu un sabiedriskā transporta ērtas piebraukšanas iespēja u.c. funkcijas.

Studiju ietvaros tikušas testētas arī citas novietnes Rīgā – no Rumbulas līdz pat Daugavgrīvai, piemēram, Zaķusalā un Zundas kanāla malā, lielāko daļu projektu tomēr izstrādājot Rīgas vēsturiskā centra teritorijā un tās aizsardzības zonā, kā arī vecpilsētai pretējā Daugavas krastā jau iepriekš minētā Uzvaras parka, kā arī Klīversalas teritorijā.