foto: LETA
Valsts austrumu daļā gaidāma meteoroloģiskās ziemas sākšanās
Sabiedrība
2020. gada 27. novembris, 08:44

Valsts austrumu daļā gaidāma meteoroloģiskās ziemas sākšanās

Jauns.lv / LETA

Šīs nedēļas nogalē vai nākamnedēļ Latgalē, Sēlijā un daļā Vidzemes iestāsies meteoroloģiskā ziema - diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili noslīdēs zem nulles, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbilstoši tai Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumu pusē veidosies noturīga sniega sega, decembra sākumā sniega dziļums vietām var pārsniegt desmit centimetrus.

Novembra pēdējās dienās debesis pārsvarā klās mākoņi, daudzviet valstī nedaudz līs un snigs, pirmdien Latgalē prognozēta līdz septiņiem centimetriem bieza sniega kārta. Gaisa temperatūra pārsvarā būs tuvu nullei, bet 1.decembrī Kurzemē termometra stabiņš var pakāpties līdz +7 grādiem.

Nākamās nedēļas otrajā pusē visā valstī gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles, bet nav gaidāms par desmit grādiem lielāks sals.

Jau ziņots, ka 2019.-2020.gada kalendārajā ziemā, kas kļuva par siltāko valsts vēsturē, daudzviet Latvijā tā arī neiestājās meteoroloģiskā ziema. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra bija -10,8 grādi 2.decembrī Zosēnos, savukārt biezākā sniega sega bija 20 centimetri 29.februārī Alūksnē.

Pagājušajā ziemā septiņās novērojumu stacijās - Ainažos, Jelgavā, Kolkā, Liepājā, Pāvilostā, Rucavā un Ventspilī - nebija nevienas dienas ar vidējo sniega segu kaut viena centimetra biezumā. Iepriekš nevienā novērojumu stacijā Latvijā šāda ziema nebija piedzīvota.