foto: Juris Rozenbergs
"Gribu strādāt!" skaistumkopšanas speciālisti piketā pieprasa valdībai tiesības atsākt darbu
Nozares pārstāvji aicina valdību un veselības ministri Ilzi Viņķeli uz dialogu.
Sabiedrība
2020. gada 23. novembris, 11:55

"Gribu strādāt!" skaistumkopšanas speciālisti piketā pieprasa valdībai tiesības atsākt darbu

Jauns.lv

Manikīra un pedikīra un citu skaistumkopšanas pakalpojumu meistari pirmdienas rītā pulcējās pie Saeimas ēkas Rīgā, lai piketā pieprasītu atļauju atsākt darbu, kas aizliegts Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas ietvaros.

Piketu organizēja nozares pārstāve Anastasija Rozonova, kopumā pie Saeimas nama sapulcējot ap 70 cilvēku iepriekš plānoto 50 vietā. Vairums atnākušo bija sievietes, tostarp arī no citām Latvijas pilsētām.

Piketa dalībniekiem līdzi bija dažādi plakāti. Atnākušie cita starpā skandēja: “Gribu strādāt”. Notiekošo uzraudzīja Valsts policija.

Skaistumkopšanas speciālisti piketā pieprasa valdībai tiesības atsākt darbu

Manikīra un pedikīra meistari pirmdienas rītā pulcējās pie Saeimas ēkas Rīgā, lai piketā pieprasītu atļauju atsākt darbu, kas aizliegts Covid-19 ...

gallery icon
71

Nozares pārstāvji varot gādāt par Covid-19 drošu vidu

Skaistumkopšanas jomas pārstāvji šādi esot vēlējušies pierādīt, ka var izveidot drošu vidi klientam un meistaram manikīra un pedikīra procedūras laikā.

“Lai to nodrošinātu, mums ir viss nepieciešamais – sejas maskas, cimdi, atdalošie ekrāni, pietiekamā platība, kā arī visu instrumentu un virsmu dezinfekcija. Lūgsim atļaut mums atsākt darbu, izpildot un ievērojot visus drošības pasākumus,” piketa mērķus ieskicēja organizatore Rozonova.

Jauns.lv aprunājās ar kādu no piketa dalībniecēm, kura apgalvoja, ka pilnībā saprot ierobežojumu nozīmi konkrētajā epidemioloģiskajā situācijā, taču nespēj atbalstīt atsevišķus ierobežojumus, kuri, viņasprāt, nepamatoti noteikti viņas pārstāvētajai nozarei.

“Brīvo laiku aizpildu mācoties, taču par studijām arīdzan ir jāmaksā. Ļoti ceru uz valdības lēmumiem, kuri mainīs situāciju un man būs ļauts atgriezties darbā,” sarunā pauda piketa dalībniece.

Pagaidām viņa dzīvo no iekrātajiem līdzekļiem un par profesijas maiņu līdz šim nav domājusi, paskaidrojot, ka vēl cer uz situācijas mainīšanos.

Sieviete pieļauj, ka lielāki ierobežojumi pienāktos lielveikaliem, tostarp arī darbadienās, un alkohola tirdzniecības vietām:

Kāds cits piketa dalībnieks, kurš ikdienā iztiku pelna ar tetovēšanu, norādīja arī uz citu skaistumkopšanas salonu darba ierobežošanas rezultātā radušos problēmu – skaistumkopšanas meistaru izvēli turpināt darboties antisanitāros apstākļos, piemēram, dzīvokļos:

Jau ziņots, ka valdība nolēma uz ārkārtējās situācijas laiku aizliegt skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumus, izņemot friziera pakalpojumus.
Friziera pakalpojumu sniedzējam uzlikts pienākums nodrošināt, ka pakalpojumi tiek sniegti tikai pēc iepriekšēja pieraksta, vienam apmeklētājam ir paredzēti vismaz desmit kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās telpu platības.

Nozare aicina Kariņu un Viņķeli uz dialogu

Vēl pirms pirmdienas rīta piketa, ņemot vērā ārkārtējās situācijas negatīvo ietekmi un krasu situācijas pasliktināšanos skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) un Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadome aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) steidzami runāt ar nozari.

Pēc nozares pārstāvju minētā, lēmums aizliegt skaistumkopšanas pakalpojumus ārkārtējās situācijas laikā ietekmē tūkstošiem nozarē strādājošo cilvēku, kuri palikuši bez iztikas līdzekļiem, kā arī šis lēmums sekmē ēnu ekonomiku nozarē, pret ko asociācijas pēdējos gados bija iestājušās.

“Mēs sagaidījām no valdības un atbildīgās par nozari Veselības ministrijas iepriekšēju konsultēšanos ar nozari un cieņpilnu attieksmi, bet tas netika veikts ne sagatavošanās posmā vasarā, ne aktīvajā vīrusa fāzē tagad rudenī. Rodas sajūta, ka šis priekšlikums no epidemiologiem un Veselības ministrijas tapis vienas nakts laikā, bez racionālas izvērtēšanas un seku apzināšanās,” pauda LKKA prezidente un Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadomes vadītāja Renāte Reinsone.

Savukārt LSSA prezidente Sabīne Ulberte atzīmēja, ka profesija skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā ir ārstniecības persona, kas ieguvusi pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību, bet kosmētiķi un podologi ir ārstniecības personas, kuras pilnībā pakļaujas gan Ārstniecības likumam, gan Epidemioloģiskās drošības likumam un citiem veselības aprūpei saistošajiem normatīviem, kas nozīmē, ka šiem speciālistiem bezierunu kārtā ir pienākums ikdienas darbā ievērot visas stingrākās higiēnas prasības, lai ierobežotu jebkādu infekciju izplatīšanās riskus.

Latvijā otro reizi pandēmijas laikā izsludina ārkārtējo situāciju

Ņemot vērā epidemiologu izvērtējumu par pieaugošiem Covid-19 izplatības riskiem, uz četrām nedēļām Latvijā aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, ...

gallery icon
25

Asociāciju pārstāvji norādīja, ka profesija paredz klienta apkalpošanu “1 pret 1” atsevišķā telpā pēc iepriekšēja pieraksta, kas attiecīgi nosaka arī klientu plūsmas pilnīgu kontroli un nepārklāšanos, ievērojot augstākā līmeņa higiēnas prasības – sejas aizsargmaskas, vienreizējās lietošanas cimdus, vienreizējās lietošanas piederumus, sejas aizsargvairogus un citus.

Šobrīd skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā profesionāļu higiēnas pasākumu ievērošana paredz tādas pašas normas kā jebkuram veselības aprūpes speciālistam.

Ņemot vērā, ka liela daļa skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē kā nodokļu maksāšanas veidu ir izvēlējušies patentmaksu vai arī ir pašnodarbinātie, nav iespēja izmantot apmaksātus atvaļinājumus, slimības lapas un iegūt citus atvieglojumus, kas būtu iespējami ārkārtējās situācijas laikā, pauda asociāciju pārstāvji.

Tāpat asociācijas pārstāvji norādīja, ka nozarē pastāv risks vēl vairāk attīstīties nelegālajiem un nereģistrētajiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, jo šobrīd reģistrētie speciālisti, nespēs segt izdevumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības uzturēšanu.

Savukārt, sniedzot pakalpojumus nekontrolēti, nereģistrētās praksēs un nepiemērotos apstākļos, ne tikai tiks veicināta Covid-19 izplatība, bet tiks veicināti arī citu infekciju, piemēram, C hepatīta un HIV uzliesmojumi.

Vienlaikus asociāciju pārstāvji norādīja, ka nozare ir gatava sniegt priekšlikumus vēl stingrāku ierobežojumu ieviešanai skaistumkopšanas speciālistu darbā, lai ļautu skaistumkopšanas speciālistiem turpināt sniegt legālus pakalpojumus.