foto: AFP/Scanpix
Briti aicina Latvijas pilsoņus sagatavoties jaunajiem Lielbritānijas imigrācijas noteikumiem
Sabiedrība
2020. gada 19. novembris, 11:50

Briti aicina Latvijas pilsoņus sagatavoties jaunajiem Lielbritānijas imigrācijas noteikumiem

Jauns.lv

Apvienotās Karalistes valdība ir uzsākusi Eiropas mēroga informatīvu kampaņu, lai palīdzētu Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem sagatavoties jaunajai imigrācijas sistēmai, kas stāsies spēkā no 2021. gada 1. janvāra.

Kā portāls Jauns.lv uzzināja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā, vairumam jauno vīzu veidu varēs pieteikties no šā gada 1. decembra, studentu vīzām ir iespējams pieteikties jau šobrīd.

Brīvā cilvēku pārvietošanās starp ES un Lielbritāniju beigsies šā gada 31. decembrī, un Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices pilsoņiem vairs nebūs automātisku tiesību ilgstoši uzturēties un strādāt Apvienotajā Karalistē.

foto: AFP/Scanpix

Apvienotā Karaliste ieviesīs jaunu, uz punktiem balstītu imigrācijas sistēmu, kas būs vienāda ES un citu valstu pilsoņiem. Par prioritārām tiks uzskatītas iemaņas un talanti, nevis izcelsmes valsts, norāda vēstniecībā.

Britu amatpersonas paskaidro: "Latvijas pilsoņiem, kuri šobrīd nedzīvo Apvienotajā Karalistē vai kuru tiesības negarantē Izstāšanās līgums, un kuri vēlas sākot no nākamā gada studēt vai strādāt Apvienotajā Karalistē, būs jāatbilst noteiktiem kritērijiem un jāpiesakās vīzai jaunās imigrācijas sistēmas ietvaros."

2018. gads. Londonā 100 000 demonstrantu iziet ielās, pieprasot vēl vienu referendumu par "Brexit"

gallery icon

Joprojām Lielbritānija būs iespējams viesoties arī bez vīzas – uz laiku līdz 6 mēnešiem, piemēram, apmeklējot valsti kā tūristam, apciemojot ģimeni un draugus, piedaloties īstermiņa mācību vai ar uzņēmējdarbību saistītās darbībās, piemēram, pasākumos un konferencēs.

Izmaiņas imigrācijas sistēmā neietekmēs tos ES pilsoņus, kuri ir ieguvuši tiesības uzturēties Apvienotajā Karalistē ES Pastāvīgā statusa shēmas ietvaros. Vairāk lasi šeit