foto: Lita Krone/LETA
Vai dzīvokļu īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības?
Dzīvokļa durvis.
Sabiedrība
2020. gada 12. novembris, 06:35

Vai dzīvokļu īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Esmu privatizējusi dzīvokli mazpilsētā, četru dzīvokļu mājas pirmajā stāvā. Kad atbrīvojās abi otrā stāva dzīvokļi, pašvaldība tos piedāvāja pirkt mums, pirmā stāva dzīvokļu īpašniekiem. Es domāju, ka mums ir pirmpirkuma tiesības. Taču man nebija naudas, un abus otrā stāva dzīvokļus nopirka kāda turīga ģimene. Nesen mans pirmā stāva kaimiņš arī savu dzīvokli pārdeva šiem cilvēkiem. Taču agrāk viņš bija solījis to pārdot man. Man tas būtu izdevīgi, jo abiem pirmā stāva dzīvokļiem ir kopīgs gaitenis un tualete. Vai es varu apstrīdēt šo darījumu, jo uzskatu, ka man bija pirmpirkuma tiesības?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja Lija.

Nāksies mūsu lasītāju apbēdināt. Dzīvokļu īpašniekiem nav pirmpirkuma tiesību attiecībā uz pārējiem daudzdzīvokļu nama dzīvokļiem. Īpašnieks savu dzīvokli var brīvi pārdot, kam vien vēlas.

Darījumos ar nekustamo īpašumu mutiskai norunai nav juridiska spēka. Var jau pateikt, ka kaimiņš nav rīkojies labi, neturot doto vārdu, bet tas arī ir viss, jums nav nekādu tiesību apstrīdēt pirkuma līgumu.

Pēc mūsu lasītājas stāstītā, šā četru dzīvokļu māja ar daļējām ērtībām turklāt ir sliktā stāvoklī, jāiegulda daudz naudas, lai īpašumu savestu kārtībā. Acīmredzot neviens no tiem, kas stāv pašvaldības dzīvokļu rindā, nevēlējās saņemt kādu no brīvajiem otrā stāva dzīvokļiem, tāpēc pašvaldība nolēma tos pārdot.

Pašvaldība tos piedāvāja pārējiem šīs ēkas iemītniekiem cerībā atrast pircēju. Taču šis piedāvājums nenozīmē, ka kādam no mājas dzīvokļu īpašniekiem būtu pirmpirkuma tiesības uz pārējiem mājokļiem.