foto: REUTERS/SCANPIX
"Pfizer" paziņo, ka Covid-19 vakcīna izpētē uzrādījusi 90% efektivitāti
Sabiedrība
2020. gada 9. novembris, 15:05

"Pfizer" paziņo, ka Covid-19 vakcīna izpētē uzrādījusi 90% efektivitāti

Jauns.lv

Zāļu ražotājs "Pfizer" pirmdien pavēstīja, ka eksperimentālā Covid-19 vakcīna uzrādījusi vairāk nekā 90% efektivitāti. Šis paziņojums ir liela uzvara cīņā ar pandēmiju, kas jau nogalinājusi vairāk nekā miljonu cilvēku, satricinājusi pasaules valstu ekonomikas un apturējusi ikdienas dzīvi, vēstī aģentūra "Reuters". 

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un tās vācu partneris "BioNTech" ir pirmie zāļu ražotāji, kas publicēja datus par apjomīgu koronavīrusa vakcīnas klīnisko izpēti tās trešajā fāzē. Uzņēmumi pavēstījuši, ka līdz šim nekādu nopietnu bažas raisošu faktu par vakcīnas drošumu nav izdevies atrast, tāpēc cer, ka ASV jau drīz dos zaļo gaismu vakcīnas ārkārtas lietošanas uzsākšanai. 

foto: AFP/Scanpix

Ja šāda atļauja tiks dota, tad sākotnējais devu skaits būs ierobežots, un aizvien ir daudz neskaidrību, piemēram, cik ilga ir vakcīnas iedarbība. Tomēr šīs ziņas dod cerību, ka arī citu ražotāju vakcīnas, pie kurām šobrīd tiek drudžaini strādāts, var būt efektīvas.

Vakcīna ir izmēģināta uz 43 500 cilvēku sešās valstīs - ASV, Vācijā, Brazīlijā, Argentīnā, Dienvidāfrikā un Turcijā, un tā uzrādīja 90% aizsardzību, kas izstrādājās septiņas dienas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Šīs vakcinācijas programma paredz, ka viens cilvēks saņem divas devas - otrā tiek ievadīta trīs nedēļas pēc pirmās.

"Šodien ir liela diena zinātnei un cilvēcei," paziņoja "Pfizer" vadītājs Alberts Burla. 

"Mēs tuvojamies kritiskajam pagrieziena punktam mūsu vakcīnas izstrādes programmā laikā, kad pasaulei tā ir visvairāk vajadzīga, jo infekcijas izplatība sasniedz jaunus rekordus, slimnīcas ir tuvu pacientu pārpildei, bet ekonomikas cīnās," viņš pauda.

"Pfizer" cer saņemt ASV atbildīgo institūciju atļauju vakcīnas ārkārtas lietošanai cilvēkiem vecuma grupā no 16 līdz 85 gadiem. Lai to saņemtu, būs nepieciešami divu mēnešu dati par pusi no 44 000 klīnisko izmēģinājumu dalībniekiem. Šie dati varētu tikt apkopoti mēneša beigās. 

foto: REUTERS/SCANPIX

Saprotams, ka uz šo ziņu reaģēja arī birža - gan "Pfizer", gan "BioNTech" akciju cenas piedzīvoja strauju kāpumu. 

Kāpušas arī citu zāļu ražotāju, kas strādā pie vakcīnas, akciju cenas. Tās pieauga gan "AstraZeneca", gan "Johnson&Johnson". Kā zināms, Latvijas Nacionālais veselības dienests tieši ar šiem vakcīnas izstrādātājiem ir sācis sarunas par piegādi. 

"Pfizer" un "BioNTech" ir 1,95 miljardu ASV dolāru līgums ar ASV valdību par 100 miljonu vakcīnu vienību piegādi šogad. Tāpat ir sāktas sarunas ar Eiropas Savienības valstu valdībām, Lielbritāniju, Kanādu un Japānu, raksta "Reuters".

Lai taupītu laiku, uzņēmumi jau bija uzsākuši šīs vakcīnas ražošanu, vēl nezinot, vai tās ir efektīvas. Līdz ar to farmācijas uzņēmumu pārstāvji lēš, ka šogad izdosies saražot 50 miljonus devu, ar ko būšot gana, lai pasargātu 25 miljonus cilvēku. Savukārt nākamgad "Pfizer" ir padomā saražot 1,3 miljardus devu.