foto: Publicitātes
Kalniete: Covid-19 vīrusa pandēmijā nedrīkstam ļauties ilūzijām
Sabiedrība
2020. gada 9. novembris, 12:14

Kalniete: Covid-19 vīrusa pandēmijā nedrīkstam ļauties ilūzijām

Jauns.lv

“Psiholoģiski ir ļoti grūti skatīties, kā ar katru nākamo dienu Latvijā palielinās to cilvēku skaits, kas inficējas ar Covid-19,” emocionāli ar savu viedokli par vīrusa pandēmijas izplatību sociālajā tīklā Facebook dalās Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupas vicepreidente Sandra Kalniete.

Viņa raksta: "Vīrusa Covid-19 aukstā vēsma ir ienākusi arī manu draugu lokā. Divi jauni, talantīgi un strādīgi cilvēki, kuri Latvijas nākotnei ir tik vajadzīgi, nu ir slimi. Pagaidām viņi vēl atrodas mājās un es no visas sirds vēlu, lai slimības gaita viņiem nekļūst smagāka vai, nedod Dievs, netop par svārstīšanos starp dzīvību un nāvi."

Kalniete norāda, ka pavasarī pie daudz mazāka inficēto skaita, valdība pieņēma grūtu, bet vajadzīgu lēmumu ieviest ārkārtas situāciju, un Latvija kļuva par valsti ar vismazāko saslimušo skaitu. Sabiedrība to pieņēma, lai arī daudziem tas nozīmēja ierastās dzīves un uzņēmējdarbības apstāšanos. "Toreiz mēs bijām gatavi šiem nepieciešamajiem upuriem, jo bijām nobijušies no nezināmā un gribējām palīdzēt nosargāt cilvēkus un mūsu kopīgo nākotni," secina deputāte.

foto: Publicitātes

"Tagad esam atslābuši, noguruši un apnikuši. Pārāk daudziem šķiet ērtāk noticēt infodēmijas nepatiesībām, jo tās palīdz ļauties ilūzijai, ka nav otra COVID viļņa un pandēmija tik tāda sarežģītāka gripa vien ir. Sliktākais, ka ir pat ārsti, kas šādas lietas stāsta saviem pacientiem, kas ir īpaši bezatbildīgi. Diemžēl pati to esmu dzirdējusi divas reizes, kas manī izraisīja lielu sašutumu," atklāj Sadra Kalniete.

Viņas ieskatā vīrusa pandēmija ir izgājusi no kontroles un šai patiesībai jāskatās acīs ar skaidru galvu un drosmīgi. Tādēļ Latvijas valdības vienīgais pareizais lēmums bija ieviest ārkārtas situāciju, jo tas var pārcirst infekcijas ķēdi. "Līdzīgus lēmumus ir pieņēmušas valdības Lietuvā, Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Grieķijā un citur. Arī tur cilvēkiem ārkārtas situācija ir liels materiāls un psiholoģisks pārbaudījums, taču nav citas izvēles. Ja vēlamies atkal kontrolēt situāciju, lēmumu nedrīkstēja atlikt. Valdības vēsturiskā atbildība ir spēt rīkoties savlaicīgi."

Raksts sadarbībā ar ETP grupu Eiropas Parlamentā