foto: EPA/Scanpix
Rinkēvičs kopā ar Covid-19 inficētājiem Austrijas un Beļģijas ministriem piedalījies kopīgā sanāksmē Luksemburgā
Pagājušās nedēļas sākumā uz Luksemburgā notiekošo ES ārlietu ministru tikšanos valstu ārlietu resoru vadītāji ieradās tērpušies sejas aizsargmaskās.
Sabiedrība
2020. gada 21. oktobris, 14:09

Rinkēvičs kopā ar Covid-19 inficētājiem Austrijas un Beļģijas ministriem piedalījies kopīgā sanāksmē Luksemburgā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Diviem Eiropas Savienības ārlietu ministriem, kuri kopā ar mūsu ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV) pagājušās nedēļas sākumā – 12. un 13. oktobrī piedalījās ES ārlietu resoru vadītāju sanāksmē Luksemburgā, konstatēts Covid-19. Jauns.lv interesējās, vai arī Rinkēvičs nav saķēris bīstamo vīrusu un veicis koronavīrusa testu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Austrijas ārlietu ministram Aleksandram Šalenbergam konstatēts Covid-19. Iespējams, viņš to saķēris tikšanās laikā ar pārējiem Eiropas kolēģiem Luksemburgā pagājušās nedēļas sākumā.

Pagājušās nedēļas brīvdienās tika paziņots, ka koronavīrusu saķēris Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šalenbergs. Viņa preses sekretāre paziņojusi, ka slimības simptomi ministram līdz šim nav konstatēti un viņš pašlaik atrodas mājas karantīnā. Viņa pieļāva, ka Šalenbergs varētu būt inficējies 12. oktobrī, piedaloties ES ārlietu ministru sanāksmē Luksembrurgā.

Tāpat koronavīruss pēc sanāksmes konstatēts arī Beļģijas ārlietu ministrei Sofijai Vilmesai. Viņa mikroblogošanas vietnē „Twitter” ierakstījusi: „Inficēšanās, iespējams, notika manā ģimenes lokā”. Kopš 16. oktobra viņa ievēro pašizolāciju. „tas mums atgādina, ka neviens nav pasargāts. Rūpējies par sevi un galvenokārt par citiem,” aicina Vilmesa.

Pēc abu ministru pozitīvajiem Covid-19 testu uzzināšanas ES augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels paziņoja, ka līdz šīs nedēļas sākumam palika pašizolācijā, lai nogaidītu septiņas dienas kopš ticies ar ministriem. Borels arī abiem infekcijas skartajiem ministriem novēlēja ātru atveseļošanos.

Jauns.lv Ārlietu ministrijai jautāja, vai Rinkēvičs pēc tikšanās ar saviem Eiropas kolēģiem ir veicis Covid testu un vai viņam nav slimības simptomi. Ministrijas Komunikācijas grupa Jauns.lv informēja:

foto: AFP/Scanpix
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (no kreisās) ES ārlietu ministru sanāksmē tiekas ar Luksemburgas ārlietu ministru Žanu Aselbornu un Itālijas ārlietu ministru Luidži Di Maio.

„Piedaloties ES Ārlietu padomē Luksemburgā, Latvijas ārlietu ministrs ievēroja visus epidemioloģiskās piesardzības pasākumus (divu metru distances ieturēšanu un maskas valkāšanu) un nav bijis ne tiešā, ne pastarpinātā kontaktā ar Austrijas ārlietu ministru, ne viņa delegāciju. Tā kā ES padomes ģenerālsekretariāts nav informējis par to, ka ir pamats uzskatīt, ka inficēšanās notikusi Luksemburgā, kā arī ministrs nav bijis kontaktā ar Austrijas kolēģi, tad Covid-19 tests netika veikts”.