foto: LETA
Cik atbildīgi šodien bijuši veikalu apmeklētāji? Tirgotāji stāsta par pieredzēto
Sabiedrība
2020. gada 14. oktobris, 20:27

Cik atbildīgi šodien bijuši veikalu apmeklētāji? Tirgotāji stāsta par pieredzēto

Jauns.lv / LETA

Iedzīvotāji atbildīgi ievēro valdības prasību par obligātu masku lietošanu tirdzniecības vietās Covid-19 izplatības mazināšanai, liecina aģentūras LETA aptaujāto tirgotāju novērojumi.

"Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule sacīja, ka vīrusa izplatības ierobežošana ir katra individuāla atbildība visas sabiedrības labā. "Tāpēc liels paldies visiem iedzīvotājiem, kas ir atbildīgi, ievēro jaunos noteikumus un uz veikalu nāk maskās, par ko liecina šodienas novērojami "Maxima XXX" veikalā tirdzniecības centrā "Akropole", kā arī citās tirdzniecības vietās," viņa norādīja.

Pēc viņas sacītā, lai cilvēki būtu vienlīdz labi informēti visā Latvijā, pašlaik "Maxima Latvija" koncentrējas uz plašu informatīvu kampaņu savos komunikācijas kanālos, kā, piemēram, veikala radio, televīzijas kanālos, sociālajos medijos, aicinot cilvēkus veikalā vilkt maskas, tādejādi kolektīvi rūpējoties par savu un apkārtējo veselību.

Rūpējoties arī par kolēģu papildus drošību, uzņēmums visiem tirdzniecības darbiniekiem nodrošina mutes un deguna aizsegus, sejas maskas vai vizierus, ko jau savlaicīgi iepirka lielā apjomā.

Drošības pasākumi Latvijas veikalos

gallery icon
42

Arī veikala sortimentu pielāgo esošajai situācijai - patlaban sejas maksas ir nopērkamas vairums veikalu, līdz piektdienai visos 175 "Maxima" veikalos būs nopērkamas arī auduma sejas maksas, tādējādi aicinot cilvēku iegādāties vairākas reizes lietojamas maskas, saudzējot dabu.

Tāpat iepirkšanās un izklaides centra "Akropole" vadītājas Zane Kaktiņa atzina, ka trešdien no paša rīta "Akropoles" apsardzes darbinieki seko līdzi situācijai un informē apmeklētājus bez maskām par jaunajiem valdības noteikumiem, kā arī izsniedz bezmaksas masku nepieciešamības gadījumā.

"Šodienas novērojumi liecina, ka lielākā apmeklētāju daļa ir informēti un atbildīgi izturas pret jaunajiem noteikumiem attiecībā uz masku valkāšanu tirdzniecības vietās," sacīja Kaktiņa.

Viņa piebilda, ka iepirkšanās un izklaides centra "Akropole" nomnieki arī ir pielāgojušies jaunajām prasībām, nodrošinot maskas vai arī aizsargbarjeras savu tirdzniecības vietu darbiniekiem.

Sejas masku automāts Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā

VAS "Latvijas dzelzceļš" kā lielākās daļas dzelzceļa staciju telpu īpašnieks un apsaimniekotājs ir gatavs iznomāt vietas komersantiem sejas masku tirdzniecības ...

gallery icon
6

"Mego" administrācijā informēja, ka valdības rosinājumu vērtē pozitīvi un no savas puses dara visu, lai ievērotu visus Covid-19 izplatības ierobežojumus. Piemēram, lai sekotu līdzi iedzīvotāju atbildīgai rīcībai, "Mego" tirdzniecības vietās ierobežojumu ievērošanu uzmanīs veikala darbinieki - tiek ielaists ierobežots pircēju skaits, atbilstošs veikala tirdzniecības platībai. Darbinieki ir brīdināti un uzraudzīs, lai, ienākot tirdzniecības vietā, pircējam būtu uzvilkta sejas maska.

Norvēģijas uzņēmuma "Linstow" meitaskompānijas "Linstow Center Management", kas pārvalda tirdzniecības centrus "Alfa", "Mols" un "Origo", pārstāve Ilze Aizsila stāstīja, ka tirdzniecības centros "Alfa", "Origo", "Mols" ievēro valdības noteiktās rekomendācijas un norādījumus sabiedrības veselības aizsardzībai un dažādos veikalos atgādina vizuāli un audiāli apmeklētājiem par personīgās higiēnas ievērošanu.

Tāpat centra personāls, tostarp tirdzniecības vietu darbinieki un servisu dienesti, lieto deguna un mutes aizsegus. Arī tirdzniecības centru apmeklētāji ievēro masku lietošanu, bet, kad apsardzes darbinieks redz kādu, kas masku nelieto, aicina iegādāt sekas masku kādā no tirdzniecības cietām. Papildu tam, "Alfa" un "Mols" apmeklētājus aicina interesēties informācijas centros par bezmaksas sejas masku pieejamību.

Spridzīgi, krāsaini un biedējoši. Pandēmijas laika sejas maskas pasaulē

Spridzīgi, krāsaini un biedējoši. Pandēmijas laika sejas maskas pasaulē

gallery icon
59

Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotāja "IKEA" veikala vadītāja Latvijā Inga Filipova sacīja, ka vairums "IKEA" apmeklētāju veikalā ieradās ar sejas aizsargmaskām. Tiem, kas bija aizmirsuši tās uzlikt, veikala darbinieks pie ieejas laipni atgādināja, ka nepieciešams ievērot drošības prasības.

"Mums rūp pircēju drošība, tāpēc tiem, kas šodien bija aizmirsuši paņemt līdzi paši savu masku, mēs piedāvājām mūsu vienreizlietojamās maskas," viņa pastāstīja. Tā kā "IKEA" darbinieki sāka valkāt sejas maskas vai vairogus vēl pirms valdība pieņēma to kā obligātu prasību, patlaban uzņēmumam ir nepieciešamais daudzums individuālo aizsardzības līdzekļu.

Turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, valdība otrdien lēma noteikt lielākus pulcēšanās ierobežojumus, uzdot valkāt sejas maskas tirdzniecības vietās, stacijās un citviet, kā arī aizliegt uz laiku iekštelpās rīkot kolektīvos sporta treniņus. Prasība attiecībā uz sejas maskām stājās spēkā trešdien, bet citi papildu ierobežojumi - no 17.oktobra.

Kā skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP), mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī tirdzniecības vietās - veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.