foto: Ivars Soikāns/LETA
Koronavīrusa reģionālie perēkļi: ar kādiem ierobežojumiem jāsadzīvo Latvijas pilsētu iedzīvotājiem
Sakarā ar Covid-19 uzliesmojumu slēgta Daugavpils Sporta pārvaldes dienesta viesnīca.
Novadu ziņas
2020. gada 7. oktobris, 06:28

Koronavīrusa reģionālie perēkļi: ar kādiem ierobežojumiem jāsadzīvo Latvijas pilsētu iedzīvotājiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgā, Aizputē un Kuldīgā, kur pēdējās nedēļas laikā strauji pieaudzis ar Covid-19 inficēto skaits, simtiem cilvēku atrodas karantīnā, skolās atkal tiek organizēts attālināts mācību process, slēgtas pašvaldības iestādes un ražošanas uzņēmumi, atcelti desmitiem pasākumu. Jauns.lv apkopoja ar kādiem ierobežojumiem tagad jāsadzīvo šo pilsētu iedzīvotājiem.

Aizputē vīrusa uzliesmojums saistīts ar vidusskolu, kura nu vispār slēgta un tajā izsludinātas rudens brīvdienas. Kuldīgā uzliesmojums sākās uzņēmumā „Kuldīgas tekstils” un pēc tam „pārnesās” uz pilsētas skolām un citiem uzņēmumiem. Savukārt Daugavpilī viss sākās ar Daugavpils – Rīgas jauno hokejistu spēli.

Oktobra pirmā nedēļa nepatīkami pārsteidza aizputniekus, kuldīdzniekus un daugavpiliešus. 6. oktobra dati liecina, ka ārpus Rīgas un Pierīgas, vislielākais ar Covid-19 saslimušo skaits ir Daugavpilī – 163, Kuldīgas novadā – 101 un Aizputes novadā – 29.

Kuldīga: aizliegtas diskotēkas

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa sveic skolotājus un aicina ievērot drošības pasākumus:

Vairākās Kuldīgas mācību iestādes atkal pārgājušas uz attālinātu mācību režīmu – viena skola vispār slēgta, bet citās - atsevišķas klases. Tāpat slēgtas vairākas bērnudārzu grupiņas. Kuldīgas novada dome informē, ka pašlaik mācības klātienē noteiktās karantīnas dēļ nenotiek:

  • Visā Kuldīgas 2. vidusskolā;
  • Četrās klasēs Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā;
  • Vienā klasē Kuldīgas Centra vidusskolā;
  • No 7. līdz 9. klasei un arodapmācību kursos Viduskurzemes pamatskolā – attīstības centrā;

Tāpat pa vienai grupai slēgtas bērnudārzos „Cīrulītis” un „Ābelīte”. Tiek uzsvērts, ka „saraksts var mainīties atbilstoši situācijas attīstībai un Slimību profilakses un kontroles centra norādījumiem.

Vienlaikus pilsētā vairs nenotiek amatiermākslas, interešu un profesionālās ievirzes, tostarp sporta, izglītības apguve. Kuldīgas novadā – gan pilsētā, gan pagastos – ir atceltas amatiermākslas, sporta kolektīvu kontaktnodarbības un brīvā laika nodarbības ar pulcēšanos telpās gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tāpat iekštelpās nedrīkst organizēt un notikt publiski pasākumi, kuros nav fiksētas personalizētas sēdvietas. Tas nozīmē, ka notikt var teātra izrādes, koncerti, kino seansi un konferences, bet nedrīkst notikt diskotēkas un citi pasākumi bez noteiktām sēdvietām, tostarp sporta pasākumi.

Pašreiz noteiktie ierobežojumi darbosies līdz 14. oktobrim, un tad tie, skatoties pēc situācijas, var tikt vai nu atcelti vai pagarināti.

Aizpute: vidusskolā izsludināts brīvlaiks

foto: Aizputes vidusskola
Aizputes vidusskola pirmā mūsu valstī šogad noteikusi Rudens brīvdienas. Šoreiz tas saistīts ar Covid-19 uzliesmojumu.

Savukārt Aizputes vidusskolā pašlaik mācības vispār nenotiek. Vidusskolas skolēniem šonedēļ noteikts rudens brīvlaiks, bet nākamajā nedēļā mācības notiks attālināti. Vidusskola informē: „Pašlaik tiek plānota attālināta mācīšanās lielākajā daļā klašu. Interešu izglītības pulciņu darbība tiek pārtraukta uz nenoteiktu laiku!” Te jāteic, ka jaunajiem aizputniekiem nu izpaliks rudens brīvdienas, kas visas valsts skolēniem bija paredzētas no 19. līdz 23. oktobrim.

Laikraksta "Kurzemes Vārds" informācija liecina, ka ārkārtas situācija skolā radusies kāda Aizputes sporta centra darbinieka dēļ. "Sakarā ar to, ka mūsu skolas skolēni un darbinieki ir kontaktējušies ar Covid-19 saslimušu personu, skolā tika veikti siekalu testi," liecina ieraksts Aizputes vidusskolas mājaslapā.

Tāpat Covid-19 skāris arī citas mācību iestādes. Aizputes Mūzikas skolā, kā arī Mākslas skolā un Padures pamatskolā mācības līdz 16.oktobrim notiks attālināti, informē pašvaldība. Toties Aizputes bērnudārzā darbojas tikai dežūrgrupiņas, uz kurās vecāki aicināti vest bērnus tikai tajā gadījumā, ja nav citu iespēju, kas viņus uzrauga.

Tāpat novadā ierobežotas dažādas aktivitātes. Slēgts pilsētas skatu tornis – ūdenstornis. „Taču aicinām izbaudīt skaisto un silto atvasaru, un apmeklēt Aizputes novada pastaigu takas Misiņkalna dabas parkā, Cīravas mežaparkā un Kazdangas parkā,” aicina pašvaldība.

Aizputes novada Kalvenes kafejnīcas “Spāres” īpašniece Kristīne Baranovska laikrakstam „Kurzemes Vārds” saka: “Tā kā Aizputes novadā bija reģistrēti saslimušie, daudziem bija bail, visi to uztvēra pārāk saasināti, līdz ar to drošības nolūkos aiztaisījām ciet. Taču, ja tagad nāks nākamais Covid-19 vilnis, tad mēs kafejnīcu vairs ciet netaisīsim”. Lai arī darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstus, ārkārtējais stāvoklis nesis zaudējumus.

Daugavpils: „Nepakļaujieties mākslīgi radītai ažiotāžai

Preses konferencē Daugavpils domē runā par koronavīrusu:

Arī daugavpilieši uztraukušies par Covid-19 uzliesmojumu pilsētā, kas izraisījis dažādas baumas. Pilsētas mērs Igors Prelatovs nācis klajā ar vēstījumu pilsētniekiem, uzsverot: „Pirms nedēļas Ledus skolā sākās Covid-19 saslimstības uzliesmojums. Pašvaldība ļoti ātri reaģēja, veica visus nepieciešamos piesardzības pasākumus un kontaktpersonu izolāciju.

Vēršos pie visiem ar lūgumu nespekulēt ar esošo situāciju un neizmantot cilvēkus kā manipulācijas instrumentu. Šī situācija nekādā veidā nav saistīta ar publiskajiem pasākumiem, kas notika mūsu pilsētā. Visi publiskie pasākumi, kas divu mēnešu garumā tika aizvadīti pilsētā, norisinājās svaigā gaisā, un visu šo laiku Daugavpilī saglabājās ļoti zems saslimstības līmenis. Saslimšana notikusi lokāli Ledus skolā, pēc hokeja spēles starp Daugavpils un Rīgas komandām.

Pilsētniekus aicinu nepakļauties mākslīgi radītai ažiotāžai, situācija tiek kontrolēta un visi atbildīgie dienesti ir gatavi darbam esošajā situācijā. Vairāk pavadiet savu laiku ar ģimeni un svaigā gaisā, mazāk pievērsiet uzmanību pretrunīgai informācijai internetā”.

Sakarā ar izveidojušos situāciju pagājušās nedēļas nogalē pilsētā tika atcelti visi publiskie pasākumi: Velovakars, Daugavpils velobrauciens, Starptautiskais piemiņas turnīrs boksā un čempionāts mākslas vingrošanā. Šis aizliegums būs spēkā vismaz līdz 14. oktobrim.

Savukārt Daugavpils Universitātē līdz 18. oktobrim ar rektores Irēnas Kokinas rīkojumu mācību process notiek tikai attālināti. Tāpat karantīnas dēļ klātienes mācību process nenotiek septiņu pilsētas skolu 21 klasē un slēgtas četras bērnudārzu grupiņas.