foto: Edijs Pālens/LETA
Suitu sievas nosvinējušas sava ansambļa 65. jubileju
Atraktīvo suitu sievu etnogrāfiskais ansamblis nosvinējis savu 65. dzimšanas dienu.
Kultūra
2020. gada 1. oktobris, 04:30

Suitu sievas nosvinējušas sava ansambļa 65. jubileju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Viens no populārākajiem Latvijas etnogrāfiskajiem ansambļiem – „Suitu sievas” Alsungas novada ļaužu gada lielākajos svētkos – Svētā Miķeļa svētkos – nosvinēja savu 65. jubileju. Miķeļdienā Alšvangā bija ne tikai „Suitu sievu” godināšana, bet arī citas svētku izdarības – gadatirgus, izstādes, koncerti, kleitu modes skate, uguns šovs un daudz kas cits.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no centrālajiem pasākumiem bija suitu sievu īpatnējam dziedājumam veltītās Daces Nastevičas grāmatas „Suitu novada mantojums. Suitu bordons” atvēršana. Un, protams, pašu jubilāru uzstāšanās.

Pirmoreiz suitu dziedātāju vārds izskanēja 1924. gadā Rīgā, bet kā kolektīvs tas dibināts 1955. gadā. Nosaukumu „Suitu sievas” ansamblis ieguva filmas „Pūt, vējiņi!” filmēšanas laikā - 1973. gadā. Ansambļa dziedāšana jau labu laiku sniedzas pāri Latvijas robežām. Vairākkārt dziedāts Vācijā, Polijā, Lietuvā, bet 2000. gadā – otrajā Vispasaules folkloriadē Japānā. Kolektīvs aktīvi koncertē un ir atvērts dažādiem projektiem. Viens no tiem - sadarbībā ar Radio kori Sigvarda Kļavas vadībā tapis latviešu komponistu kora dziesmu disks. 2012. gada lielākais notikums - kolektīva dziedājums Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos. No tā gada „Suitu sievas” Aglonā dzied katru gadu. No 1989. gada kolektīvu vada Ilga Leimane.

Sadarbojoties visiem suitu kolektīviem, ir ierakstīts disks „Suitu kāzas”. Ansamblis piedalījās koncertu cikla „Latvijas gredzens” koncertos „Kurzemes gredzens” koncertos, informē Alsungas novada dome.

Pirmo reizi suiti uz skatuves ir dziedājuši 1924. gadā, kad Ludis Bērziņš aizveda tos uz Rīgu. Nākamais brauciens bija 1925. gadā pēc Emīla Melngaiļa iniciatīvas. Par etnogrāfiskā ansambļa dibināšanas gadu uzskata 1955. gadu, kad Folkloras institūta darbinieki Ritas Drīzules vadībā uzaicināja dziedošās sievas ar Veroniku Porziņģi kā priekšdziedātāju, piedalīties Aizputes dziesmu svētkos. Sākot no šī gada, sievas uzsāka regulāru kopā sanākšanu.