foto: LETA
Trīs Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņi Covid-19 pārslimojuši teltī mājas pagalmā
Sabiedrība
2020. gada 26. augusts, 20:47

Trīs Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņi Covid-19 pārslimojuši teltī mājas pagalmā

Jauns.lv / LETA

Trīs Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņi Covid-19 pārslimojuši mājas pagalmā iekārtotajā brezenta teltī Grobiņas novadā, ziņo sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv".

Ideja lūgt palīdzību pašvaldībai un zemessardzei un iekārtot nometni pļavā pie mājas radusies viena no saslimušo puišu tēvam, jo ģimene nevarēja atļauties karantīnu kopā ar dēlu, turklāt pats vīrietis ir riska grupā - viņam ir bronhiālā astma. Grobiņas novada pašvaldība piešķīra transportu, un puisi kopā ar skolasbiedriem no Liepājas un Dobeles atveda uz nometni, kur bērniem divas nedēļas nodrošināja ēdienu, sagādāts arī velotrenažieris.

"Kad mūsu novada iedzīvotājiem vajadzīga palīdzība, mēs cenšamies to sniegt. Pirms divām nedēļām bija zvans, ka puišus no Murjāņiem jānogādā mājās, bet transportu valsts nenodrošina un iespējas atstāt zēnus ģimnāzijā nav. Vajadzēja atrast kādu risinājumu gan pārvešanai, gan nometnes iekārtošanai. Bija vairāki varianti, palikām pie šī. Dome piešķīra biotualeti, ēdienu mēs nodrošinām," "lsm.lv" atklāja Grobiņas novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Vārna.

Viņš atzina, ka kopumā viss ir izdarīts pašu spēkiem, taču uzskata, ka arī valsts iestādēm būtu bijis aktīvāk jāiesaistās. "Ja nu vecāki paši nebūtu varējuši paņemt bērnus? Vai viņi brauktu mājās ar reisa autobusu? Visu pārlikt uz vecāku pleciem?" pauda Vārna.

Pašvaldībā uzskata, ka gadījums ar Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņiem ir zīmīgs - epidēmija Latvijā sākās jau gandrīz pirms pusgada, bet vēl līdz šim daudz kas nav pārdomāts un, ja būs jauns nopietns pandēmijas uzliesmojums, valsts tam vienkārši nebūs gatava.

Savukārt sasirgušā skolas audzēkņa tēvs uzskata, ka visiem saslimušajiem jaunajiem sportistiem vajadzēja ierīkot lielu telšu nometni, un tas būtu bijis daudz labāk, nekā izvadāt potenciālos infekcijas nēsātājus pa visu valsti un tad uz karantīnas laiku ieslēgt telpās.

"Varēja palūgt palīdzību armijai, visus kādā pļavā iekārtot, lai bērni būtu kopā. Nevis aizsūtīt viņus prom, lai vecāki lauza galvu. Man šķiet, ka variants ar bērnu nosūtīšanu mājās bija nevis problēmas risinājums, bet vienkārši "pārmiju pārslēgšana", lai tur, "augšā", atbrīvotos no atbildības," sabiedrisko mediju portālam paudis tēvs.

Taču Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs portālam uzsvēra, ka instrukcijās par vasaras nometņu darba kārtību nav teikts, ka nometne šādos gadījumos jāpārvērš par izolatoru slimiem bērniem. Viņš īpaši uzsvēra, ka viens no nosacījumiem, kuriem piekrita vecāki, nosūtot bērnus uz Murjāņiem, - ja bērns saslimst, viņi ved bērnu mājās, jo nav iespējams nodrošināt ne personālu, ne aizsargapģērbu, ne citu nepieciešamo.

"Tāpēc darba kārtībā pat nebija jautājuma par to, lai piešķirtu kādus papildu līdzekļus un mediķu brigādi, kas nodarbotos ar šo bērnu izolāciju," skaidroja Perevoščikovs.

Covid-19 zēni pārcietuši vieglā formā - vienam bijusi temperatūra 37,5 grādi, otram vairākas dienas bija zudusi oža. Trešajam bijis paātrināts pulss pat nelielas slodzes uz velotrenažiera gadījumā. Puiši nepārtrauca trenēties arī nometnē, spēlēja futbolu, badmintonu.

Tagad puiši ir saņēmuši negatīvas Covid-19 testa rezultātus un vairs nav karantīnā. Audzēkņa tēvs "lsm.lv" atzinis, ka gadījumā, ja nākotnē kaut kur valstī radīsies līdzīga situācija, viņš ir gatavs dalīties pieredzē, kā organizēt karantīnu.

Jau ziņots, ka augusta sākumā Covid-19 uzliesmojums konstatēts Murjāņu Sporta ģimnāzijā.

Iestādes direktora pienākumu izpildītājs Sergejs Čevers apgalvoja, ka ar Covid-19 saslimušajiem 12 Murjāņu sporta skolas audzēkņiem un vienam trenerim slimības gaita ir viegla. Čevers stāstīja, ka viņš nepārtraukti sazinās ar saslimušajiem jauniešiem un viņu vecākiem, kā rezultātā viņam pieejamā informācija liecina, ka bērni jūtas labi, un nedz saslimušajiem ģimnāzijas audzēkņiem, nedz trenerim simptomu neesot.