foto: Zemgales Plānošanas reģions
Jelgavā un Aizkrauklē izbrauc autobusi bez šofera
Autobusu bez šofera Latvijā izmēģina pirmo reizi.
Novadu ziņas
2020. gada 14. augusts, 05:31

Jelgavā un Aizkrauklē izbrauc autobusi bez šofera

Kas Jauns Avīze

Pirmo reizi Latvijā – augustā Jelgavā un septembrī Aizkrauklē – divas nedēļas kursēs autonomais elektriskais autobuss bez šofera.

Autobusu atvedis Zemgales Plānošanas reģions, īstenojot projektu Baltijas jūras reģiona sadarbība pārejai uz videi draudzīgu autonomo (bez vadītāju) pirmās/pēdējās jūdzes sabiedrisko transportu (Sohjoa Baltic).

Jelgavā jaunais autobuss pēc atklāšanas sarīkojuma 14. augustā pulksten 11 kursēs no ieejas Pasta salā līdz salas aktīvās atpūtas zonai. Aizkrauklē autobuss sāks kursēt 9. septembrī no Vēstures un mākslas muzeja līdz Lāčplēša ielai. Abās pilsētās izmēģinājums ilgs divas nedēļas.

Autobuss braucienus veic patstāvīgi, ir ieprogrammēti paredzētie maršruti, ar dažādiem sensoriem transportlīdzeklis uztver apkārtējo vidi un zina, kad piebremzēt vai apstāties pilnībā, ja priekšā uzrodas šķērslis.

Tomēr ikviens aicināts ievērot piesardzību, neradīt mākslīgus šķēršļus, neiet autobusam pa priekšu vai citādi traucēt transportlīdzekļa darbību. Autobusā atrodas pavadonis, kurš nepieciešamības gadījumā var pārņemt vadību.

Sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Ceļu satiksmes drošības direkciju plānots turpināt šādus projektus arī turpmāk, ieviešot tos arī citās Zemgales pilsētās un izmantojot arvien jaunas tehnoloģiskās iespējas, piemēram, ar pilnīgu attālināto vadību nodrošinot šādu transportlīdzekļu kustību.

Projekta kopējais budžets ir 3,8 miljoni eiro, no kā 2,8 miljonus līdzfinansē Interreg Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programma. Sohjoa Baltic apvienojušies partneri no Somijas, Igaunijas, Zviedrijas, Latvijas, Vācijas, Polijas, Norvēģijas un Dānijas.