Vecāki: "Nelielais pašvaldību līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem situāciju būtiski neuzlabos"
Vecāko organizācijas pārstāve Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Viedokļi
2015. gada 5. oktobris, 16:17

Vecāki: "Nelielais pašvaldību līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem situāciju būtiski neuzlabos"

Jauns.lv

Neliels pašvaldības līdzfinansējuma pieaugums bērniem, kuriem nav vietas pašvaldības bērnudārzā un kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi, situāciju neatrisinās un būtiski neuzlabos, sacīja vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

"Kamēr valstī ir situācija, ka kādā pašvaldībā bērnam netiek nodrošināta vieta bērnudārzā, dažādas nelielas piemaksas nav situācijas atrisināšana, bet ielāpu lāpīšana ar vājiem diedziņiem," uzskata Akmentiņa-Smildziņa.

Viņa uzsvēra, ka bērnu vecāki ir par likuma normu ievērošanu. "Ja reiz ir noteikts, ka visiem bērniem ir jānodrošina līdzvērtīgas iespējas, tad to arī sagaidām".

Akmentiņa-Smildziņa gan atzīmēja, ka plānotais līdzfinansējuma pieaugums Rīgā no 132 eiro līdz 160 eiro "ir vairāk nekā nulle eiro". Tomēr viņa jautāja "ar ko viens bērns ir labāks par otru, ja vienai ģimenei bērnudārza izmaksas ir tikai pusdienu nauda (parasti ap 50 eiro), bet otram vismaz 150 eiro".

Vecāku organizācijas vadītāja stāstīja, ka par problēmām bērnudārza rindu jautājumos liecina arī tas, ka Rīgā ir bērnudārzi, kuros ir daudz brīvu vietu, tomēr tajā pašā laikā ir vecāki, kuru bērni rindā gaida pat ar kārtas skaitli "200".

Rīgā nākamgad varētu paaugstināties pašvaldības līdzfinansējums bērniem, kuriem nav vietas pašvaldības bērnudārzā un kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) medijiem pavēstīja, ka, ņemot vērā, ka no nākamā gada objektīvu iemeslu dēļ pieaugs izmaksas par bērna uzturēšanos pašvaldības dārziņā, ir plānots paaugstināt arī pašvaldības līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem.

Ja patlaban šis līdzfinansējums ir 132 eiro apmērā, no nākamā gada tas būs vismaz 160 eiro. "Mēs esam ar abām rokām par to, lai attīstītos privātie bērnudārzi," uzsvēra Ušakovs, norādot, ka Rīgas domei simpatizē ideja par privāto bērnudārzu līdzfinansēšanu.

Jau ziņots, ka valdībā atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikums, ka no nākamā gada izmaksas par bērna pieskatīšanu privātā bērnudārzā vai pie aukles turpmāk gulsies uz pašvaldību pleciem. Secināts, ka valsts atbalsta programma trīs gadu laikā savu mērķi nav sasniegusi un rindas uz vietu pašvaldības bērnudārzos nav likvidētas.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA