foto: Paula Čurkste/LETA
Visbagātākais Rīgas mēra kandidāts Petrovs no „Alternative” vēlētājus iebaro ar plovu un sola krievu valodas stundas
Valērijs Petrovs ir visbagātākā amatpersona, kura šajās vēlēšanās kandidē uz Rīgas mēra amatu.
Politika
2020. gada 9. augusts, 04:35

Visbagātākais Rīgas mēra kandidāts Petrovs no „Alternative” vēlētājus iebaro ar plovu un sola krievu valodas stundas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tuvojoties Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanām, Jauns.lv piedāvā rakstu sēriju, kurā iepazīstina ar partiju sarakstiem un tajos atrodamiem vēstījumiem. Šoreiz par partiju „Alternative”, kurā sabēguši kādreizējie saskaņieši un kuras līderim, juristam Valērijam Petrovam pietrūkst tikai mazdrusciņ, lai viņš savos 36 gados varētu lepoties ar ceturtdaļmiljona uzkrājumu bankas kontos.

Ekssaskaņieši, no kuriem dažs labs Ušakova laikā sašmucējušies, strādājot Rīgas kapitālsabiedrībās par mistiskajiem konsultantiem (arī pats Petrovs) nu dzen ķīli krievvalodīgo vēlētāju vidū gan pie tā dēvētā „Uzvaras” pieminekļa, gan pasaulē lielākajā vecticībnieku kopienā – Rīgas Grebenščikova draudzē. Visi līdzekļi labi – gan vicinot sarkanos karogus pie „atbrīvotāju” monumenta, gan sevi apzīmējot ar krusta zīmi dievnamā!

„Alternative” sarakstu pamanīs pilnīgi visi vēlētāji, jo tas atradīsies vēlēšanu iecirknī izsniegtās biļetenu čupiņas pašā virspusē – ar pirmo numuru. Tādēļ, ja par to nebalsosiet, tik un tā šo listi nāksies vai nu saburzīt vai izmest gružu kastē.

Šajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās „Alternative” līderis ir bijušais „Saskaņas” biedrs un kādreizējais Rīgas domnieks Valērijs Petrovs, kurš pēc Valsts ieņēmumu dienesta publicētajām amatpersonu deklarācijām ir visturīgākais kandidāts uz mēra amatu. Pērn viņš nopelnījis aptuveni 107 tūkstošus eiro, bet uzkrājumos bijuši 240 tūkstoši eiro. 2019. gadā Petrovs savu bankas kontu par 56 694 eiro papildināja kā „Rīgas namu pārvaldnieka”, bet par 36 493 eiro kā Rīgas Centrāltirgus padomnieks jeb konsultants. Kā domniekam viņam gan bijis salīdzinoši niecīgs atalgojums – tikai 13 332 eiro. Lai arī Petrovs un viņa partija Rīgā sola cīnīties ar korupcija, viņa būšana „mistisko konsultantu” pulkā Rīgas kapitālsabiedrībās uz partijas un tās līderu reputāciju met pamatīgu ēnu.

Vēl partijas listē kopā ar Petrovu ir no „Saskaņas” padzītie viņa likteņbiedri – bijušie Rīgas domnieki Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Viņus kopā ar šajā sarakstā nekandidējošo pāris mēnešus galvaspilsētas vicemēra amatā pabijušo Vadimu Baraņņiku pērn maijā izslēdza no “Saskaņas”, jo viņi nepaklausīja partijas vadības diktātam un nebalsoja par sava partijas biedra Sandra Bergmaņa ievēlēšanu Rīgas vicemēra amatā. Līdz ar četrotnes patriekšanu izjuka desmit gadu Rīgas atslēgas turējušais “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” tandēms.

Petrovs ar domubiedriem ne tikai sagrāva „Ušakova bastionu”, bet tagad arī malā nobīdījis iepriekšējo „Alternative” līderi, bijušo Saeimas un Eiroparlamenta deputātu, arī ekssaskaņieti Aleksandru Mirski, kurš tagad „Alternative” sarakstā iekļauts tikai ar 22. kārtas numuru.

Mirska izauklētā, ekssaskaņiešu „patvēruma māja” “Alternative” nekad nav bijusi pie varas, taču tās centieni sagrābt varas grožus ir ar vismaz ar 13 gadu senu pagātni. Interesanti arī tas, ka partijas oficiālā adrese, atšķirībā no lielpartijām, ir kādā daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī Raiņa ielā Jūrmalā, kur mitinās Mirskis. Mirskis pirms desmit gadiem pameta “Saskaņu”, paziņojot, ka nevēlas, lai viņam būtu kas kopīgs ar cilvēkiem, kuriem gods, sirdsapziņa un godīgums ir tukši vārdi. Savulaik Mirskis Eiroparlamentā tika ievēlēts no „Saskaņas” saraksta, bet vēlāk nolika saskaņieša biedra karti. 2014. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās Mirskis ar partiju “Alternative” atkal centās tikt uz Briseli, bet nepaveicās. „Alternative” līdz šim piedalījusies vairāku pašvaldību vēlēšanās, bet ieguvusi tikai vienu vietu Salaspils domē.

Jaunais „Alternative” līderis Petrovs savus atbalstītājus mēģina uzrunāt otrdienas vakaros pie „atbrīvotāju” pieminekļa Pārdaugavā, rīkojot monumenta sakopšanas talkas. Daudzi rīdzinieki novērojuši, ka otrdienās pieminekļa apkaimē norit neizprotama rosībā. Daži no bruģa plēš ārā zāli, bet citi atkal kāri tiesā plovu. Petrovs nedēļas otrajā dienā pie pieminekļa sapulcina vairākus desmitus ļaužu, kuri veic monumenta sakopšanu – ravēšanu, plātņu tīrīšanu un tamlīdzīgi. Pēc darba talciniekiem tiek piedāvāts karsts plovs un, protams, partijas aģitācijas materiāli.

Jāteic, ka pat daudzi brīvprātīgie talcinieki tā arī īsti neizprot jezgu, kas notiek ap pieminekli, kurš ik gadu 9. maijā pulcē tūkstošiem promaskavisko jandālistu. Petrovs ir biedrības „9.maijs.lv”vadītājs, kas visu šo jandāliņu arī piesaka un organizē. Protams, ka ar to nav apmierināti viņa politiskie pretinieki, kuri šogad nodibināja biedrību „9may.eu”, kuras priekšnieks ir „Saskaņas” biedrs Maksims Tolstojs. Tā nu vēl īsti nav skaidrs, kā risināsies attīstība ar 9. maija svinībām „Uzvaras dienas sakrālajā laukumā”.

„Alternative” jukas ienesusi arī citā sakrālā vietā, šoreiz daudz nopietnākā – pasaulē lielākajā vecticībnieku kopienā – Rīgas Grebenščikova draudzē. Ja ticīgie proponē, ka stāv atstatus no laicīgās politikas, tad šoreiz tā nav. „Alternative” sarakstā ar 29. numuru ir draudzes darbinieks Andris Gūtmanis, bet „Saskaņas” sarakstā startē draudzes padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lotko. 

Partijnieki sev uzmanību cenšas pievērst arī savādākā veidā. Tā, piemēram, uzņēmējs un Baltezera aizsardzības biedrības aktīvists Rolands Pogulis plašsaziņas līdzekļiem izsūtījis niknus paziņojumus, ka valstī viss ir slikti un uzņēmumam, kuru viņš pārstāv, atņemts Covid-19 dīkstāves pabalsts, tā visiem liekot runāt, cik Latvijai svētīgas būs tās pārmaiņas, ko viņš piedāvā.

Bet pārmaiņas, ko sola „Alternative” pēc savas būtības ir tikpat dižas kā pārējiem konkurentiem: „Rīgai jākļūst par vienu no progresīvākajām un dzīvei ērtākajām Eiropas galvaspilsētām”. Šai gadījumā, protams, ar krievvalodīgajiem glaimojošiem solījumiem, piemēram: „Nodrošināsim fakultatīvas krievu valodas nodarbības Rīgas skolās. Mēs esam par bērna izglītību dzimtajā valodā”. Pāri visam – ja balsosim par „Alternative”, ieiesim atpakaļ civilizācijā: „Noasfaltēsim ceļus. Šobrīd pilsētā ir aptuveni 30% jeb 265 km neasfaltētu ielu - tas nozīmē netīrumi, putekļi un civilizācijas trūkums”.

Rīgas vēlēšanu komisija gan „Alternative” „civilizāciju” papluinījusi – listi no 63 kandidātiem samazinot uz 60. Vēlēšanu komisija no saraksta dažādu iemeslu dēļ svītrojusi trīs partijas kandidātus (tiem nav darba, īpašuma vai dzīvesvietas galvaspilsētā) - Aleksandru Filatovu, Rihardu Bigi un Jeļenu Cepli. Un gadījumā, ja „Alternative” iekļūs domē, tai būs grūti tikt pie teikšanas, jo pašreiz populārākais saraksta „Attīstībai Par!/Progresīvie” novilcis sarkano līniju – nekādā gadījumā nesadarboties ar „Saskaņu” un „Alternative”, kurā ir „Ušakova domes” laika cilvēki, kā arī Layvijas Krievu savienību.