16 atbildīgie par Zolitūdes traģēdiju - tas ir par daudz, spriež deputāts
Zolitūdes "Maximā" iebrūkot jumtam, 2013. gada 23. novembrī bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.
Sabiedrība
2015. gada 6. oktobris, 08:42

16 atbildīgie par Zolitūdes traģēdiju - tas ir par daudz, spriež deputāts

Jauns.lv

Nosaucot 16 atbildīgos par Zolitūdes traģēdiju, Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija ir pārcentusies, un šāds skaitlis ir pārāk liels, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja komisijas vadītājs Ringolds Balodis ("No sirds Latvijai").

Viņš pieļāva, ka brīdī, kad notiks balsojums par komisijas darba gala ziņojumu, tajā kā atbildīgās par notikušo varētu tikt minētas septiņas personas.

Balodis uzsvēra, ka šim ziņojumam nebūs juridisks raksturs.

Par gala ziņojuma apstiprināšanu komisija plāno balsot 12.oktobrī, kad būs stājušies spēkā grozījumi Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumā, kuri paredz, ka izmeklēšanas komisijas galaziņojums tiek pieņemts ar absolūto balsu vairākumu.

Komisijas gala ziņojums pašlaik ir pieņemts otrajā lasījumā. Lai to pieņemtu trešajā, galīgajā lasījumā, būs nepieciešams vismaz septiņu no divpadsmit komisijas locekļu atbalsts.

Sēdē piedalīsies tikai deputāti, lai "bez konsultācijām ar ekspertiem pieņemtu galaziņojumu, balstoties uz savu sirdsapziņu un politisko pārliecību", teikts komisijas mājaslapā.

Gala ziņojuma projektā iekļauta 16 konkrētu amatpersonu politiska un morāla atbildība par Valsts būvinspekcijas likvidēšanu un līdz ar to arī Zolitūdes traģēdiju. Norādīts, ka atbildīgi ir ekspremjers, pašreizējais Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), bijušie ekonomikas ministri, tagadējais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars ("Vienotība") un Daniels Pavļuts, kā arī bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri, pašreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un Juris Pūce, Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Tāpat gala ziņojuma projektā kā atbildīgi traģēdijā minēti bijušie finanšu ministri Einars Repše, Andris Vilks, bijušie Saeimas parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāji, pašreizējais finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"), Guntis Bērziņš ("Vienotība"), bijušie Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāji Guntis Blumbergs (ZZS), Vents Armands Krauklis (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS), Vjačeslavs Dombrovskis ("Vienotība"), Jānis Ozoliņš.

Komisijas deputāti 50 lappusēs apkopojuši secinājumus par Zolitūdes traģēdiju. Parlamentāriešu viedoklis par traģēdijas izmeklēšanas ilgumu ir piesardzīgi nogaidošs, tomēr tā norāda, ka nav pamata pārmest policijai krimināllietu pārāk ilgu izmeklēšanu.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

BNS/ Foto: Edijs Pālens/ LETA