foto: LETA
Politologs: jebkurš jaunais Rīgas mērs pa pašvaldību ies kā pa mīnu lauku
Politologs Filips Rajevskis .
Viedokļi
2020. gada 21. jūlijs, 16:47

Politologs: jebkurš jaunais Rīgas mērs pa pašvaldību ies kā pa mīnu lauku

Jauns.lv / LETA

Jebkurš no iespējamajiem jaunajiem Rīgas mēriem pa pašvaldību ies kā pa mīnu lauku, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Vērtējot cīņā par Rīgas domes krēsliem iesaistītos politiskos spēkus un viņu piedāvājumu, Rajevskis pauda, ka šoreiz ir daudz gribētāju startam uz Rīgas domi. Tas esot skaidrojams ar to, ka visi saprotot, ka pēc gaidāmajām vēlēšanām Rīgas dome būs citādāka - ne tāda, kāda tā bijusi pēdējo desmit gadu garumā.

Rajevskis skaidroja, ka ilglaicīgā Rīgas domes vēlēšanu līdere un mēra amata īpašniece partija "Saskaņa" patlaban nopietni neiesaistās priekšvēlēšanu cīņā, kas daudziem ļaujot cerēt uz "krievvalodīgo balsu groza" pārdalīšanu un dodot vēlmi pakonkurēt savā starpā.

Eksperta ieskatā vēlēšanu iznākumā Rīgas domes sastāvs būs sadrumstalots un tajā būs daudz spēlētāju, tomēr viņš apšauba jaunu partiju ienākšanu pašvaldībā. "Neticu, ka šoreiz būsim liecinieki tam, kas noticis iepriekšējās pašvaldības vēlēšanās, kad mandātus domē ieguva tobrīd nesen radusies Jaunā konservatīvā partija un partija "Latvijas attīstībai"," teica Rajevskis, vienlaikus prognozējot ļoti smagu koalīcijas veidošanas procesu, kas varētu izrādīties vēl problemātiskāks nekā valdības veidošanas laikā pēc 13.Saeimas vēlēšanām.

"Tiks ļoti nopietni skaitītas balsis, meklēti partneri. Tas varētu būt sarežģītāk arī tāpēc, ka pašvaldības gadījumā, atšķirībā no parlamenta, kur Valsts prezidents var nominēt premjeru, pilsētas mērs tiek ievēlēts bieži vien konkurējošā balsojumā. Domāju, ka tas būt emocionāli saasināts un sarežģīts process," prognozēja Rajevskis.

Viņš arī lēsa, ka, lai nodrošinātu tapušās koalīcijas stabilitāti, tiks izmantoti administratīvie resursi, izvēloties amatus, ieceļot konsultantus utt.

Kā ziņots, startam Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pieteikušies 15 saraksti.

Vēlēšanām reģistrēti partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotais saraksts, Jaunās konservatīvās partijas, partijas "Gods kalpot Rīgai", partijas "Saskaņa", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts, "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Alternative", partijas "Vienoti Latvijai", Latvijas Krievu savienības, Centra partijas, Rīcības partijas, nacionālās savienības "Taisnīgums", "Jaunās Saskaņas" un partijas "KPV LV" saraksts.

Uz Rīgas domi no visiem sarakstiem kopā kandidē 718 domes deputāta amata pretendenti.

Vēlēšanas notiks 29.augustā, kā arī dažas vai vairākas stundas dienā varēs balsot iepriekšējās balsošanas laikā no 26.augusta līdz 28.augustam.

Uzturoties balsošanas iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs. Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska.