112
2020. gada 4. jūlijs, 05:50

Traģiskajā ugunsgrēkā cietušajai Daugavpils daudzbērnu ģimenei nepieciešama palīdzība. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Otrdien, 28. jūnijā, daudzbērnu māte Danuta ugunsgrēkā zaudēja savu māti un meitu. Sešu bērnu ģimene zaudēja ne tikai piederīgos, bet arī mājvietu un visu iedzīvi. Par ugunsgrēka iemeslu tiek uzskatīta elektroinstalācija - viesistabā bija aizdegušies nule pārvilktie elektrības vadi.

Otrdienas pēcpusdienā Judovkas mikrorajonā Daugavpilī notika traģisks ugunsgrēks, kas laupīja divu cilvēku dzīvības un atstāja bez pajumtes daudzbērnu ģimeni. No pašvaldības puses tiek sniegta visa iespējamā palīdzība, taču ir nepieciešams arī līdzcilvēku atbalsts, lai kuplā saime pēc iespējas ātrāk varētu atgūties no notikušā un atjaunot māju, informē Daugavpils dome.

Danuta kopā ar sešiem bērniem un māti pārcēlās uz Daugavpili no Liepājas puses pirms diviem gadiem. Šajā samērā neilgajā laikā visa saime paguva no sirds iemīlēt jaunās mājas, sadraudzējās ar kaimiņiem, iekopa dārziņu un priecēja garāmgājējus ar pašdarinātām dārza figūriņām un ziediem. Tajā svelmainajā dienā Danuta kopā ar meitām devās nopeldēties upē, tikmēr mājās bija palikusi māte, meita un dēls.

Pārnākot atpakaļ, acīm pavērās šausminošs skats: māju ieskāva liesmas un dūmi. Danuta metās iekšā, mēģinot glābt piederīgos, bet nekas nebija līdzams: mamma un 19 gadus vecā meita gāja bojā. 27 gadus veco dēlu Dariusu, pateicoties drosmīgiem kaimiņu puikām, kas dzirdēja viņa kliedzienus, izglāba, bet Dinnija un 79 gadus vecā vecmamma no telpām ārā netika. Mamma nesaprot, kāpēc sievietes, sadzirdot spalgo dūmu detektoru, nemēģināja laikus tikt ārā pa atvērto logu.

foto: ekrānuzņēmums no video
Daudzbērnu ģimenes ugunsgrēkā cietusī māja Lielajā ielā.

Pēc traģēdijas Danuta nedrīkstēja ilgi ļauties sērām un izmisumam, jo bija jādomā, kur lai izmitina pārējos bērnus. Liesmas izpostījušas lielu daļu, bet ne visu māju. Palīgā ugunsgrēka seku likvidēšanai atsteidzās radi, kaimiņi, draugi, meiteņu skolas un studiju biedri, arī pavisam nepazīstami cilvēki.

Krīzes situācijā ikvienam pilsētas iedzīvotājam pienākas palīdzība no pašvaldības. Sociālā dienesta un Domes Sociālās komitejas vadība tikās ar ģimeni, lai apzinātu, kas ir jānodrošina pirmkārt, un paskaidrotu, kā var saņemt palīdzību. Katastrofu vai stihiskas nelaimes gadījumos ģimene var saņemt līdz 3000 eiro, taču tiek meklēti arī citi risinājumi: bērni pašlaik atrodas krīzes centrā, pēc tam uz mājas atjaunošanas laiku plāno piešķirt pašvaldības dzīvokli. Ar Sarkanā krusta iesaistīšanos tiek nodrošinātas pārtikas pakas un drēbes.

Priekšā ir bēres. Pēc tam ģimene sāks cīņu par sava lielākā sapņa īstenošanu: pēc iespējas ātrāk atjaunot māju, kur laimē un saticībā nodzīvoti divi gadi. Steidzami jāieliek izsistie logi un durvis, jāizveido balsts, lai neiebrūk griezti, visā mājā jānomaina vecā elektroinstalācija, kas, visticamāk, arī kļuva par traģēdijas cēloni. Pēc tam jāremontē iekštelpas. Danuta un viņas bērni būs pateicīgi par jebkādu atbalstu: būvmateriāliem, palīdzīgām rokām. Ļoti noderēs arī speciālista gudrais padoms, jo būvdarbu apjoms ģimenei ir milzīgs, un jāsaprot, kā visu pareizi organizēt. Pēc tam būs vajadzīgas mēbeles. Danuta jau sapņo par to, kā ieklās lielu paklāju viesistabā un pārsegs ar celiņu slidenās trepes uz otro stāvu. Arī šīs mantas droši var dāvināt.

Ja jums ir iespēja un vēlme atbalstīt ģimeni materiāli, ziedojumus var sūtīt uz Danutas meitas kontu, maksājuma mērķī obligāti norādot „ziedojums”:

Taņa Pakalnišķe
LV10PARX0015138580002

Tāpat ir iespēja atbalstīt ģimeni finansiāli arī zvanot uz labdarības fonda „Pēc ugunsgrēka” atvērtajiem ziedojumu tālruņiem: zvans uz numuru 90067088 izmaksās 1,42 eiro, bet uz numuru 90006860 – 4,27 eiro.

Tikmēr bērni, kuriem priekšā gara atgūšanās, būs ļoti pateicīgi par lellēm, lecamauklu, krāsojamām grāmatām un zīmuļiem, konstruktoriem, lego un puzlēm. Ļoti noderēs arī dators. To visu var nogādās krīzes centrā Šaurajā ielā 26, Daugavpilī.

Jāteic, ka šis nav pirmais traģiskais gadījums ģimenē. Ugunsgrēkā bojāgājušās Dinnijas dvīņu māsa gāja bojā pirms 11 gadiem, noslīkstot Liepājas apkaimē. Danuta vēl nespēj aptvert abu meitu zaudējumu, taču vienlaikus ar sērām jāsāk domāt, kur izmitināt pārējos bērnus pēc pajumtes zaudēšanas.