foto: unsplash.com
9.klašu skolēni no mazākumtautību izglītības programmām kārtos eksāmenu latviešu valodā
Tava izglītība
2020. gada 2. jūlijs, 10:07

9.klašu skolēni no mazākumtautību izglītības programmām kārtos eksāmenu latviešu valodā

Jauns.lv / LETA

Šodien centralizēto eksāmenu latviešu valodā kārtos tie 9.klašu skolēni no mazākumtautību izglītības programmām, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ to nevarēja izdarīt jūnijā.

Covid-19 krīzes iespaidā šogad ir atcelti valsts pārbaudījumi 9.klašu skolēniem, izņemot mazākumtautību izglītības programmās, kur būs iespēja brīvprātīgi kārtot valsts valodas eksāmenu, iegūstot valodas prasmes apliecību.

12.klasēm un profesionālo skolu audzēkņiem eksāmeni notika, tomēr to skaits tika samazināts. Pamatojums pārbaudījumu skaita un apjoma samazināšanai ir epidemioloģiskā situācija valstī, par prioritāti izvirzot sabiedrības veselības apsvērumus.

Centralizētos eksāmenus Latvijā šogad kārto nedaudz vairāk nekā 15 000 12.klases skolēnu un gandrīz 2000 9.klases skolēnu, kuri izvēlējušies kārtot latviešu valodas eksāmenu. Latviešu valodas eksāmenu mazākumtautību izglītības programmās 9.klasē pieteikušies kārtot 1893 skolēni.

Sadarbībā ar Veselības ministriju ir sagatavoti ieteikumi 9. un 12.klašu izglītojamo un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu pirmseksāmenu klātienes konsultāciju un valsts pārbaudījumu organizēšanai un norisei ārkārtējās situācijas laikā, kuru pamatā ir regulējums distancēšanās, higiēnas, individuālo aizsardzības līdzekļu un pašizolācijas ievērošanai, ja skolēns ir atgriezies no ārvalstīm.

Līdzās tam, ka skolās būs nodrošināti individuālās aizsardzības līdzekļi, atbilstošs telpu plānojums, lai netiktu pārsniegts personu skaits (25), kā arī noteikts eksāmenu ilgums (trīs stundas), jāatceras, ka uz eksāmenu nedrīkstēs doties, ja ir elpceļu infekcijas pazīmes.

Daudzas pašvaldības arī nodrošinās transportu nokļūšanai uz eksāmena norises vietu. Par visiem drošības pasākumiem jaunieši saņems informāciju no savām skolām.