Ekonomists: būs milzīgas problēmas, ja vīruss ieperināsies lielajos uzņēmumos
Viedokļi
2020. gada 8. maijs, 13:05

Ekonomists: būs milzīgas problēmas, ja vīruss ieperināsies lielajos uzņēmumos

Jauns.lv

„Mums ir jāsaprot, ja šis vīruss ieperināsies lielajos uzņēmumos, tad tā varētu būt liela problēma. Tad apstāsies ne tikai izklaides bizness, tad apstāsies arī viss ražošanas bizness. Ja aiztaisa vienu cehu, pārējie nevar ražot. Šis ir tas grūtais valdības uzdevums - kā sabalansēt to vienu kustību, nepieļaujot, ka tas izplatās lielajos uzņēmumos. Ilgtermiņā viss atkarīgs no tā, kā mēs iziesim no krīzes. Ja mēs gudri tagad uzturēsim to, ka ekonomika varēs attīstīties, tad cilvēkiem nebūs nepieciešamības braukt prom,” RīgaTV 24 raidījumā „Preses Klubs” par sekām, kādas rastos, ja COVID - 19 krīze pārņemtu lielos uzņēmumus, sacīja LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš.

Bērziņš uzsvēra, ka svarīgi būs arī, kas notiks ar to valstu ekonomikām, uz kurām cilvēki ir pieraduši emigrēt. Iedzīvotāji ir  izmantojuši Latviju kā drošu vietu, kur atrasties neskaidros apstākļos, kas pēc viņa domām ir labs rādītājs. Turklāt ekonomikas atvēršanās Lielbritānijā un citās valstīs varētu notikt lēnāk, nekā pie mums, un darba iespējas Latvijā var parādīties ātrāk, nekā daudzās citās valstīs. „Tās ekonomikas, kas visātrāk ierobežo vīrusa izplatību, ātrāk arī atgūstas. Būs grūti aizbraukt uz tām valstīm, kurās ekonomika nebūs atguvusies, jo tur nebūs atsācies patēriņš,” pārliecināts ir Bērziņš.

Pēc Bērziņa domām vispirms mums būs jāskatās uz vasaras sezonu, ražas novākšanas laiku, vai cilvēkiem būs iespēja ceļot, vai notiks darbaspēka kustība uz ārvalstīm. „Ekonomikas problēma ir arī tāda, ja brīvi var darīt, ko grib un nav ierobežojumu, faktiski tas noved līdz lielo uzņēmumu aizvēršanai, jo cilvēki tur sāk slimot un, ja darbinieki slimo, tad viss ir jātaisa ciet, nav jau ar ko tos darbiniekus aizvietot,” uzskata ekonomists. Kā vienu no piemēriem, kur tas ir skaidri redzams, viņš min ASV, kur šobrīd ir milzīgas problēmas ar gaļas piegādēm, jo daudzi, kas strādāja gaļas pārstrādes rūpnīcās, ir saslimuši, kā rezultātā nav piegādes nevis tāpēc, ka kāds tās ir aizvēris, bet gan tāpēc, ka piegādes ķēdes nedarbojas, jo ir saslimuši darbinieki.