foto: no Viļņa Oskara Ātrēna personīgā arhīva
Amerikas latvietim piezvana pats gubernators un lūdz sēdēt mājās
Bijušais liepājnieks un gulbenietis Vilnis Oskars Ātrēns.
Sabiedrība
2020. gada 2. maijs, 08:33

Amerikas latvietim piezvana pats gubernators un lūdz sēdēt mājās

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Bijušais liepājnieks un gulbenietis Vilnis Oskars Ātrēns (87) jau vairāk nekā sešdesmit gadus sauc sevi par Amerikas latvieti. Viņš ar ģimeni mīt Konektikutas štatā, nelielā pilsētiņā Lebanonā, mājā ar skaistu dārzu.

Gandrīz katru gadu Vilnis ceļo uz Latviju, tomēr šogad brauciens var izpalikt. “Mums te saka, ka vecos nāve sauc pirmos, man personīgi piezvanīja štata gubernators un teica, lai sēžot mājās, neiet nekur laukā un bērni lai atved pārtiku no veikala,” stāsta Viļņa kungs.

Uz tuvāko pilsētu ar senioru autobusu

Viskritiskāk ir Ņujorkā, Bostonā, Vašingtonā, Čikāgā, citās lielpilsētās, kur cilvēki mīt tuvu cits citam un grūti ievērot vajadzīgo distanci. Vilnis dzīvo pilsētiņā Lebanonā ar tikai 8000 iedzīvotāju, apkārt ir lauku fermas.

“Tuvākā lielā pilsēta mums ir Vilimantika, bet turp var tikt tikai ar savu auto, jo autobusi, vilcieni un citi sabiedriskie transportlīdzekļi vairs nekursē. Veciem cilvēkiem ir noorganizēts senioru busiņš, ar kuru aizved iepirkties un nokārtot darīšanas pilsētā. Industrijas nav, ir skolas, viena banka, senioru centrs, pāris restorānu, viena šņabja bode. Protams, slēdza skolas, teātrus, kino, skaistumkopšanas salonus, viesnīcas,” situāciju raksturo mūsu tautietis. Atvērti ir tikai pārtikas veikali, degvielas uzpildes stacijas, aptiekas un arī alkohola bodes.

foto: no Viļņa Oskara Ātrēna personīgā arhīva
Bijušais liepājnieks un gulbenietis Vilnis Oskars Ātrēns.

Tualetes papīru pārdod ar normu

Visā valstī apstādināta satiksme uz ārvalstīm un daļēji arī iekšzemē, bet iekšzemē lidmašīnas vēl lido. “Cilvēkus, kuri atlido no ārvalstīm, tur pašizolācijā uz divām nedēļām. Tie, kuri jūtas saslimuši, var iet uz pārbaudes punktiem, un viņiem ņem vajadzīgās analīzes. Nākamajā dienā pasaka, vai esi vesels vai slims,” novērojumos dalās Vilnis.

Bija vērojams aizsargmasku un plaušu ventilatoru trūkums, bet tos sāk ražot lielās fabrikas. “Uz ielām redz maz cilvēku, pilsētās satiksmes tikpat kā nav. No rītiem gan kursē auto, bet nav kā parasti. Veikalos ir tukši plaukti – tualetes papīru, virtuves dvieļus, Cleenex deguna noslaucīšanai katram pircējam pārdod tikai divus iepakojumus,” teic Vilnis.

Kopā ar dēliem Maiku un Pēteri viņš iecienījis tēju ar citronu un medu –nekādu pretlīdzekļu pret koronavīrusu tikpat nav. Ārsts iesaka Vilnim dienā izdzert astoņas glāzes ūdens un lietot parakstītās zāles – acīm, asins šķīdinātājas un vitamīnus.

Īstais laiks dārza darbiem un gleznām

“Laukā zied narcises, noziedējuši jau ir sniegpulksteņi un krokusi. Es vienmēr esmu pozitīvi domājošs, arī tagad. Pa šo laiku uzgleznoju jaunu gleznu – Ķēniņa Nameja jaunais gredzens. Tā ir daudzkrāsaina – sarkans, melns un dzeltens – it kā no centra spožums izplatās,” Vilnis pēc aroda ir celtnieks, bet dvēselē mākslinieks, glezno, raksta dzeju un stāstus.

foto: no Viļņa Oskara Ātrēna personīgā arhīva
Viens no Viļņa Oskara Ātrēna mākslas darbiem.

“Es mēģinu katru dienu kaut ko zīmēt vai gleznot. Peršas gan man ir tikai iepriekš sacerētās,” pasmej sirmais vīrs, uzsverot, ka nedrīkst nolaist degunu.

Darba arī pietiek, viņš dārzā griež nost pāraugušo krūmu zarus, kad ir skaists laiks, grābj pagājušā rudens lapas, kuras sakritušas no melnajiem valriekstiem.

“Mums visiem ir možs garastāvoklis, tikai mūspusē palikuši ļoti maz latviešu. Vilimantikā vairs nezinu nevienu. Kad dodos uz Mančesteras baznīcu, kura tagad gan slēgta, satieku kādu paziņu, bet letiņu te paliek aizvien mazāk – visi mirst nost vai brauc uz Floridu, kur siltāk un cilvēkiem patīk,” piebilst Vilnis.