foto: LETA
Deputāts Ģirģens aicina krīzes iepirkumus publicēt oficiālajā Covid-19 interneta vietnē
Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens.
Sabiedrība
2020. gada 6. aprīlis, 11:56

Deputāts Ģirģens aicina krīzes iepirkumus publicēt oficiālajā Covid-19 interneta vietnē

Jauns.lv / LETA

Ar ārkārtējo situāciju saistītajos iepirkumos pietrūkst izsekojamības, tāpēc informāciju par tiem jāpublicē oficiālajā Covid-19 interneta vietnē, uzskata Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Kā informēja partijā "KPV LV", Ģirģens vērsies pie Ministru kabineta ar aicinājumu visus ar ārkārtējo situāciju saistītos publiskos iepirkumus publicēt īpaši izveidotajā valsts oficiālajā interneta vietnē "www.covid19.gov.lv". Komisijas vadītājs norāda uz augstajiem korupcijas, negodprātības un publisko līdzekļu izšķērdēšanas riskiem, kādus pašlaik, viņaprāt, var novērot krīzes aizsegā.

"Var identificēt atsevišķus krīzes iepirkumus, par kuriem rodas bažas par sadārdzinātām izmaksām vai neatbilstošu pretendentu izvēli," pauž Ģirģens. Politiķis norāda, ka valsts ir piešķīrusi apjomīgus valsts budžeta līdzekļus situācijas stabilizēšanai un jaunā vīrusa ierobežošanai - tiek iepirktas aizsargmaskas un citi vitāli svarīgi aizsarglīdzekļi, medikamenti, ierīces attālinātām mācībām skolēniem, veidots video saturs mācībām, izglītojoši materiāli un daudzas citas nepieciešamas lietas. Tomēr šī nauda, pēc viņa paustā, piešķirta bez īpaša kontroles mehānisma.

"Vienlaikus procesam pietrūkst caurskatāmības, kas rada augstus korupcijas un nelietderīgi iztērētu publisko līdzekļu riskus. Tāpēc aicinām Ministru kabinetu un atbildīgo par darbu koordinēšanu ārkārtas situācijā Veselības ministriju noteikt visu publisko valsts un pašvaldību iepirkumu publicēšanu vienkopus par vīrusu izveidotajā oficiālajā vietnē," skaidro Ģirģens.

Komisijas vadītājs vērš uzmanību, ka arī krīzes apstākļos nav pieļaujams kontroles un caurskatāmības trūkums valsts un pašvaldību līdzekļu izlietošanā. Informācijas publicēšana atsevišķā vietnē ļautu samazināt iespējamību negodprātīgām rīcībām, kā arī nodrošinot līdzekļu izlietojamības izsekojamību, uzskata politiķis.

Komisija aicina valdībai sniegt atbildi par plānotajiem pasākumiem saistībā ar publisko iepirkumu uzraudzību un informācijas publiskošanu līdz šī gada 14.aprīlim.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Tiek pieļauts, ka ārkārtējā situācija būs jāpagarina uz kādu laika posmu pēc 14.aprīļa.