foto: Evija Trifanova/LETA
“Rīgas satiksmē” nepiešķir atlaides galvenajiem koronavīrusa apkarotājiem
Birokrātisku šķēršļu dēļ bezmaksas braukšana Rīgas sabiedriskajā transportā atteikta medicīnas darbiniekiem, kuri šobrīd ir cīnās ar Covid-19 priekšposteņos.
Sabiedrība
2020. gada 2. aprīlis, 05:41

“Rīgas satiksmē” nepiešķir atlaides galvenajiem koronavīrusa apkarotājiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas dome atcēlusi teju visas atlaides sabiedriskajā transportā, lai samazinātu pasažieru plūsmu un ierobežotu Covid-19 izplatību. Vienlaikus tika paziņots, ka 100% atlaide pienāksies policistiem, kā arī pašvaldības pakļautībā strādājošajiem mediķiem un sociālajiem darbiniekiem, kuru darbs šobrīd ir “vitāli svarīgs”. Tomēr medicīnas darbiniekiem, kuru darbs vistiešākajā mērā saistīts ar cīņu pret koronavīrusu un tā pacientu aprūpi šīs atlaides netiks piešķirtas.

Rīgas dome informē, ka atlaides tiek saglabātas tikai 1. un 2. grupas invalīdiem, pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī policijas, medicīnas un sociālajiem darbiniekiem. Tikai ir viens “bet” - šīs atlaides pienāksies tikai tiem mediķiem, kuri strādā domes pakļautībā esošajās struktūras un kapitālsabiedrībās.

Par brīvu galvaspilsētas tramvajos, trolejbusos un autobusos ārkārtējās situācijas laikā nevarēs braukt tie, kuri pašlaik strādā “frontes pirmajā līnijā” – Latvijas Infektoloģijas centra, Austrumu un Paula Stradiņa klīnisko slimnīcu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības un Slimību profilakses un kontroles centra darbinieki. Atlaides pienākas tikai pašvaldības veselības aprūpes kapitālsabiedrībās - Dzemdību namā, Rīgas Veselības centrā un Rīgas 1. un 2. slimnīcā strādājošiem. Nenoliedzot, ka viņiem šajā laikā arī nepieciešamas atlaides sabiedriskajā transportā, Jauns.lv jautāja, vai tādas nepienākas arī citiem medicīnas darbiniekiem?

“Rīgas satiksmes” preses sekretāre Baiba Bartaševiča Jauns.lv norādīja: “Jautājums par atlaižu piešķiršanu/atcelšanu ir Rīgas domes kompetencē”. 

Savukārt Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Jentkus Jauns.lv teica, ka šādu atlaižu piešķiršana ne tikai iecirtīs robu pašvaldības budžetā, bet arī: “Tas ir gandrīz neiespējami. Lai noformētu bezmaksas e-talonu, cilvēkam jāiet uz kādu no “Rīgas satiksmes” Klientu apkalpošanas centriem, un tie šobrīd ir slēgti”. Tādēļ šādu nepārvaramu birokrātisku šķēršļu dēļ arī neesot plānots piešķirt atlaides visiem medicīnas darbiniekiem.

Tikmēr galvaspilsētas pagaidu administrācijai nebija nekādu “birokrātisku šķēršļu”, lai no amata pienākumu pildīšanas atstādinātu Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzēviču. Un lielā mērā tieši par neprasmi organizēt “Rīgas satiksmes” darbu - par “bezatbildīgu darbu ārkārtējās situācijas laikā”, pieņemot lēmumu par sabiedriskā transporta vienību samazināšanu tā maršrutos Covid-19 epidēmijas laikā.