foto: EPA/Scanpix
Šokējoša bezatbildība jeb - kad pašizolāciju neievēro tie, kuriem būtu jārāda piemērs
Fredija Merkūrija piemineklim Šveicē uzlikta maska un uzraksts ar mudinājumu palikt mājās.
Sabiedrība
2020. gada 23. marts, 18:49

Šokējoša bezatbildība jeb - kad pašizolāciju neievēro tie, kuriem būtu jārāda piemērs

Jauns.lv

Amatpersonas, eksperti un politiķi visā pasaulē aicina savu valstu iedzīvotājus vienoties kopīgā cīņā pret jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un ievērot 14 dienu karantīnu, ja ir būts ārzemēs vai bijusi saskarsme ar inficētu personu, tomēr cilvēki, pat tie, kuriem būtu mums jārāda piemērs, ne vienmēr to ievēro.

Vērtēs, vai Kaimiņš pārkāpis aizliegumu

foto: LETA
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš Saeimas sēdes laikā.

Pagaidām īsti nav skaidrs – Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš pārkāpa vai nepārkāpa ārkārtējās situācijas aizliegumus – līdz šim izskanējusi pretrunīga informācija par to, kur un kad bijis Kaimiņš, kurš 21. martā uzzināja, ka ir sasirdzis ar Covid-19.

Pēc veselības ministres Ilzes Viņķeles intervijas TV3 raidījumā “Nekā Personīga”, kur politiķe pārmeta Kaimiņam bezatbildību, parlamentārietis publicēja paziņojumu, norādot Viņķelei, ka viņa žonglē ar faktiem.

Šobrīd to, vai Kaimiņa rīcībā ir saskatāms kāds pārkāpums, vērtēs Valsts policija, jo saistībā ar šo gadījumu policijā sākta administratīvā lietvedība pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa, proti, par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, aģentūrai LETA pastāstīja VP preses pārstāve Elīna Priedīte.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro. Administratīvās lietvedības sākšana automātiski nenozīmē, ka personai tiks piemērots sods. Priedīte uzsvēra, ka policija vispirms noskaidros apstākļus un tikai tad pieņems lēmumu.

Krievijā infektoloģe aplipina kolēģus

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu pret Stavropoles Veselības ministrijas galveno ārštata infekcijas slimību speciālisti Irinu Saņņikovu, kura pārkāpa pašizolācijas noteikumus pēc ceļojuma uz Eiropu. Izrādās, ka no 6. līdz 9. martam amatpersona bija Spānijā, par ko nepaziņoja priekšniecībai. Atgriežoties Krievijā, viņa turpināja iet uz darbu, lai gan noteikumi paredzēja būt karantīnā 14 dienas, raksta medijs "Meduza". 

Izmeklētāji tikmēr secinājuši, ka speciāliste “dzīvojusi parastu dzīvi – lasīja lekcijas universitātē, piedalījās konferencē, apmeklēja dažādas iestādes un pārvaldes.”

17. martā Saņņikova nonāca slimnīcā, kur mediķi viņai diagnosticēja Covid-19, pēc kā amatpersonas sāka apzināt cilvēkus, ar kuriem Saņņikova kontaktējās. Saskaņā ar eksprestestiem 11 Saņņikovas kolēģi varētu būt inficējušies ar Covid-19, taču tas vēl jāapstiprina atkārtotā pārbaudē laboratorijā.

“Esmu vainīga,” medijiem atzina profesore, neslēpjot, ka jūtas slikti un periodiski izmanto skābekļa masku, jo viņai attīstījusies pneimonija.

Irānas veselības ministra vietnieka traģikomiskais video

Savukārt video ar Irānas Veselības ministra vietnieka Irāda Harirči uzstāšanos preses konferencē februāra beigās, kurā viņš runāja par koronavīrusu, būtu diezgan smieklīgs, ja vien nebūtu tik bēdīgs. Tiekoties ar medijiem, Harirči centās atspēkot izskanējušos paziņojumus, ka valsts vadība slēpj patieso inficēto un mirušo skaitu.

Zinot, kādi ir šī lipīgā vīrusa simptomi, veselības ministrijas amatpersona bez maskas vai jebkādiem aizsardzības līdzekļiem kameru priekšā smagi elsa un slaucīja sviedrus. Bija acīmredzami, ka viņš nejūtas labi. Nākamajā dienā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka ir sasirdzis ar Covid-19...