foto: Valsts policija

"Nesatrauc tuvinieku" - policija aicina nedalīties ar nepārbaudītām ziņām

Jauns.lv

Šobrīd, kad valstī ir izsludināts ārkārtējās situācijas stāvoklis, Valsts policija rūpīgi seko līdzi un pastiprināti monitorē informatīvo telpu, vai tajā netiek izplatītas nepatiesas un maldinošas ziņas. Tāpat, saņemot informāciju par iespējamām viltus ziņām, policija to izvērtē, informē Valsts policija.

"Nesatrauc tuvinieku" – policija aicina nedalīties...

Polcijā norāda - jāapzinās, ka rīcība internetā un reālajā vidē ir līdzvērtīga. Neapdomīgi vai arī apzināti publiskota informācija, maldinot sabiedrību ar izdomātiem un neeksistējošiem faktiem, var izraisīt sabiedrībā nevajadzīgu satraukumu.

"Pirms kaut ko publicēt, ir ļoti svarīgi izvērtēt teikto, jo, kā zināms, informācija nekur nepazūd un tās dēļ var nākties atbildēt likumā noteiktajā kārtībā – par to var draudēt arī kriminālatbildība. Taču vēršam uzmanību, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli."

Tāpat policija atgādina, ka zem viltus ziņas var slēpties arī pikšķerēšana – uzbrukuma veids, kas mēģina apmuļķot un mudina veikt darbības, kas var kaitēt, piemēram, nospiest kādu saiti, atklāt savu paroli vai atvērt inficētu pielikumu, tādējādi iegūstot personīgo informāciju vai pat piekļūstot internetbankas autorizācijas rīkam, piemēram, Smart–ID.

"Aicinām iedzīvotājus neizplatīt un nedalīties ar nepārbaudītu saturu, rūpīgi un kritiski izvērtēt, kāda informācija tiek publiskota un patērēta. Ir jāpārliecinās par ziņas saturu, vēstījumu un īpaši avotiem, no kuriem informācija tiek iegūta. Šajā ārkārtējās situācijas laikā ir svarīgi izmantot tikai oficiālus un uzticamus informācijas avotus!"